vitamina dCunoscută și sub numele de „Vitamina Soarelui”, Vitamina D este esențială pentru creșterea sănătoasă a copilului tău. Este sintetizată în mod natural de organismul nostru atunci când ne expunem vara la razele ultraviolete ale soarelui, însă micuțul tău are nevoie de ea și în zilele mai friguroase. Un aport constant de Vitamina D în organismul copiilor poate combate rahitismul şi poate ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Introducerea Vitaminei D în alimentaţia copilului ajută la prevenirea acestor boli, dar şi la transformarea lui într-un adult sănătos. Pentru că ne-am dorit să aflăm mai multe, am întrebat câteva mămici care este importanța pe care o acordă acestei vitamine.

În perioada 3-17 august s-a realizat un studiu online despre consumul de Vitamina D, dar şi despre percepţia mămicilor asupra importanţei acestui nutrient în alimentaţia copilului. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.404 mame ce provin din mediul urban. Cercetarea conţine 12 întrebări care conturează importanţa Vitaminei D, dar şi care este viziunea pe care mamele o au asupra consumului de Vitamina D în alimentaţia viitorului adult.

Cele mai importante rezultate ale studiului au scos în evidenţă un deficit în consumul zilnic de Vitamina D, dar şi nesiguranţa mamelor în ceea ce priveşte cantitatea de Vitamina D pe care copilul o primeşte zilnic.

Vitamina D este sintetizată în mod natural de organism cu condiţia expunerii la razele ultraviolete ale soarelui, în principal în timpul verii. Beneficiile Vitaminei D sunt numeroase, rolul ei principal fiind combaterea rahitismului la copii. Cu toate acestea, informațiile cu privire la funcțiile Vitaminei D nu sunt cunoscute pe scară largă. În ceea ce priveşte timpul pe care îl petrec mamele cu copii la soare în perioada aprilie – octombrie, 72,33% dintre mamele respondente au spus că petrec peste 15 minute cu copilul la soare.

52,6% dintre mamele respondente au început să introduca în alimentaţia copilului lapte de vacă, după vârsta de 12 luni. Laptele de vacă însă, nu este un aliment bogat în Vitamina D; 250 ml de lapte asigură aproximativ 7,3% din doza zilnică de Vitamina D, aşa încât dieta celui mic trebuie imbogăţită cu alimente suplimentate.

Lactatele fac parte din alimentaţia copilului, iar 59,65% dintre respondente au răspuns că cei mici beau lapte zilnic, dar consumă şi diferite sortimente de brânză sau iaurt, iar 17,29% dintre ele încă îşi alaptează copilul. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugar şi copilul mic.

Alimentele care sunt surse naturale de vitamina D, precum peştele gras (somon, ton), ouăle sau ficăţeii  ar trebui consumate în cantităţi mai mari şi deseori micuții nu găsesc aceste alimente ca fiind foarte gustoase.

Aceste aspecte au reieşit, cum era de aşteptat, şi din studiul de faţă:

·       98,27% dintre mame nu le dau copiilor carne de ton în alimentaţia zilnică

·       95,1% dintre mame nu introduc în alimentaţia zilnică a copilului 3-4 ouă (pentru a asigura doza zilnică de vitamina D )

·       95,68% dintre mame, evită să introducă în alimentaţia zilnică a copilului ficat

Aportul de Vitamina D din alimentaţia copilului:

·       4 din 10 mame nu știu dacă prin alimentație, copilul lor primește vitaminele necesare

·       42% dintre respondentele participante la studiu nu pot aprecia dacă copilul lor beneficiază de o cantitate suficientă de Vitamina D, iar 35% dintre ele susțin că aportul de Vitamina D este asigurat prin alimentație și expunerea la razele ultraviolete ale soarelui.

·       Doar 34.01% dintre respondente le oferă copiilor lapte cu adaos de Vitamina D în alimentaţie, iar 29% dintre ele declară că oferă copilului doar lapte de vacă

Importanţa Vitaminei D:

·       11.24% dintre respondente consideră că Vitamina D joacă un rol major în dezvoltarea creierului

·       55,62% dintre mame consideră că Vitamina D este esenţială în dezvoltarea oaselor

·       19,6% dintre participantele la studiu consideră că Vitamina D are un rol decisiv în buna funcţionare a sistemului imunitar

Depozitele de Vitamina D se epuizează în 6 săptămâni, iar în perioada toamnă – primăvară, trebuie să acordăm mai multă atenţie aportului de Vitamina D, astfel:

·       58.5% dintre mamele respondente acordă mai multă atenţie aportului de Vitamina D în această perioadă

·       41,5% dintre respondente nu cred în astfel de lucruri

O nouă zi înseamnă pentru cei mici noi oportunităţi de a explora şi de se juca, iar părinţii trebuie să se asigure că organismul lor este pregătit să facă faţă provocărilor zilnice pe care copiii le întâlnesc în aventura lor. Suplimentarea necesarului de Vitamina D în primii ani de viaţă ajută la dezvoltarea organismului copilului şi la transformarea acestuia într-un adult sănătos.