vaccinMedicii şi asistenţii trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă sunt împotriva imunizării riscă să piardă dreptul de liberă practică, potrivit unui proiect al legii vaccinării, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM).

“Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. În proiect sunt şi sancţiuni pentru părinţii care refuză în mod repetat accesul copiilor la vaccinare. Ne preocupă foarte mult, atitudinea personalului medical care trebuie să susţină vaccinarea. Pentru cei care se manifestă împotrivă, vom discuta cu Colegiul Medicilor şi cu Ordinul Asistenţilor. S-ar putea să piardă dreptul de liberă practică. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informaţie de bună calitate, pentru toţi profesioniştii din sănătate”, a declarat Alexandru Rafila la conferinţa “Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice”.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie va exista o categorie de copii care nu va fi imunizată, cum este cazul copiilor care vor avea recomandări medicale din partea unei comisii de specialitate ca să nu fie vaccinaţi, nu vor fi.

Valeria Herdea, din cadrul Asociaţiei de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, a declarat la randul sau că medicii care au depus jurământul lui Hipocrate nu vor fi împotriva vaccinării.

“Dacă sunt medici care nu susţin prevenţia şi nu recomandă vaccinarea sau sunt împotriva imunizării, consider că ar trebui să urmeze un curs de updatare ca să aducă informţia la zi. Ei trebuie să fie foarte bine consiliaţi, iar după aceea, dacă îşi menţin această atitudine, lucrurile ar trebui discutate la nivel de Colegiul Medicilor. Asociaţia de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, promovează şi susţine cursuri de informare şi educare atât a medicului şi asistentului, dar şi a părinţilor. Invităm pe toţi colegii care mai au dubii legate de vacinare, după ce au terminat o facultate de medicină să ni se alăture”, a precizat Valeria Herdea.

Potrivit medicului, este esenţial ca toată lumea să înţeleagă riscurile nevaccinării şi beneficiile imunizării. Printre copiii care rămân nevaccinaţi sunt şi cei ai căror părinţi lucrează în străinătate. Mai sunt părinţi care, din păcate, nu îi aduc pe copii la timp, la vaccinare şi părinţii nehotărâţi care amână. Lipsa vaccinului este şi ea o problemă, este adevărat. Acest lucru poate să scadă încrederea populaţiei în vaccinare. Si Valeria Herdea a subliniat faptul ca medicii care fac propagandă împotriva vaccinării trebuie sancţionaţi.