Peste 175.000 de copii mor înecați anual în toată lumea, înecul fiind pe locul doi in topul tragediilor după accidentele de mașină. Vestea buna este că 100% din accidentele și cazurile de înec la piscină pot fi prevenite. Ți-am pregătit un set de recomandări pe care tu și familia ta să le urmați pentru a fi în siguranță.

Mulți dintre noi căutăm soluții pentru a ne petrece timpul în famillie într-un mod cât mai răcoros și ferit de căldura de afară. Piscinele sunt soluția preferată pentru a face asta, însă pe cât de plăcute sunt, pe atât de periculoase pot deveni. Dacă nu ne luăm măsurile de precauție necesare, ne punem în pericol viețile noastre și a celor apropiați.

ghid-accidente-piscina-exterioara---pericole

Înecul e silențios și se petrece atât de repede încât nu apuci să realizezi ce s-a întâmplat.

Lăsat nesupravegheat, copilul nu conștientizează pericolul si poate ajunge in zonele adânci ale piscinei. Un accident nefericit nu înseamnă neapărat decesul, ci și eventualele daune cerebrale pe care micuțul le poate suferi.

Din nefericire, datele statistice ne arată că majoritatea copiilor se îneacă la mai puțin de 23 de metri depărtare de părinți, uneori chiar sub supravegheea pasivă a acestora.

77% dintre victime sunt scăpate din privire/lăsate nesupravegheate  pentru mai puțin de 5 minute (ex: timpul necesar pentru a răspunde unui telefon, poate fi timpul în care un copil nesupravegheat se îneacă – coșmarul oricărui părinte!)

Oricare dintre noi poate suferi accidente la piscină, dar cei mai expuși acestor pericole sunt copiii de vârste mici, între 1 și 3 ani.

Cel mai frecvent întâlnit pericol la piscină este inecul.

ghid-accidente-copil-care-se-ineaca4

Factorii care cresc riscul de înec sunt

  1. Lipsa cunoștințelor de înot

Avem impresia că știm să înotăm, când de fapt nu știm: mulți adulți și copii susțin că știu să înoate atunci când intră în apă, dar aptitudinile lor au fost dobândite în mod neprofesionist.

Câteva lecții oficiale de înot ar putea reduce riscul înecului la copii cu vârste în 1 și 4 ani cu peste 50%.

2. Lipsa barierelor de piscină

Un exemplu de astfel de bariere sunt gardurile înalte pe care le vedem la anumite piscine – acestea îi împiedică pe copii să ajungă în apă, atunci când sunt scăpați de sub supravegherea părinților. Un gard de izolare format din patru laturi (la curte sau la piscina din oraș) reduce riscul de înec cu 83%.

3. Tipul de piscină folosit:

Copiii cu vârste între 1 și 4 ani se îneacă cel mai des în piscine, care pot fi și gonflabile, de adâncime foarte mică. Pericolul de a se îneca în lacuri, ape curgătoare sau râuri crește odată cu vârsta. Jumătate dintre cei cu vârste de peste 15 ani se îneacă în ape naturale, în 57% dintre cazuri fiind vorba de fatalități.

4. Probleme de sănătate existente în care pot apărea convulsii, cum este epilepsia.

Chimicalele din apă, cum ar fi excesul de clor folosit în ideea de a avea o piscină curată, fără viruși ori bacterii, pentru igienizarea apei, poate agrava astmul și cauza o criză de astm în timp ce micuțul se bălăcește. Se poate ajunge la situații periculoase cum ar fi crizele de astm sau stări de amețeală, care cresc riscul de înec dacă suntem în apă.

5. Riscul de electrocutare

Atât apa, cât și clorul sunt excelenți conductori de electricitate, ceea ce face foarte periculoasă utilizarea piscinelor nesigure din punct de vedere electric.

Riscul în cazul acesta vine în momentul în care supraviețuim electrocutării, dar pierzăndu-ne cunoștința, intervine pericolul unui înec.

Nu păstra lângă piscină aparate de genul grătarelor electrice, echipamentelor pentru gazon sau echipamentele muzicale care se țin în priză

Asigură-te că întrerupătoarele  din zona piscinei sunt cu împământare.

Piscinele gonflabile – un pericol mai puțin evident

ghid-accidente-piscina-gonflabila-pericole

Piscinele gonflabile, atât de iubite de cei mici, aduc cu ele un set de pericole. Părinții ar trebui să le cumpere doar de la specialiști în instalarea piscinelor și nu de la un hypermarket.

Ce reguli să urmezi atunci când cumperi o piscină gonflabilă:

1.     Este necesar să verifici constant piscina pentru a sesiza din timp eventualele puncte slabe, înțepături sau rupturi.

2.     Atenție la respectarea greutății recomandate de către producător. Aceste piscine sunt expuse mai mereu pericolului de a se prăbuși sub greutatea micuților, dacă limita este depășită.

3.     Asigură-te că piscina se află fixată pe un loc stabil, plat.

4.     Scurge și spală piscina în fiecare zi, pentru a evita contaminarea ce poate surveni de pe urma folosirii apei stătute, netratate.

Ghid pentru părinți despre siguranța copiilor la piscină

ghid-accidente-cum-prevenim-inecul

Câteva sfaturi de bază pentru siguranța copiilor la piscină (publică, rezidențială sau baia de acasă):

1.      Întotdeauna, fără excepție, când copiii sunt în apă sau în apropierea ei (indiferent de cât de adâncă este), este nevoie de supravegherea activă a unui adult. Persoana responsabilă cu supravegherea nu are voie să fie distrasă de alte  activități (cum ar fi statul pe internet sau telefon), ci doar să-i supravegheze pe cei mici.

2.      Învață-ți copilul regulile de bază ale înotului. Mergi la câteva lecții profesioniste cu el, astfel încât să se simtă relaxat și confortabil în apă și să știe să facă mișcările necesare în caz de pericol.

3.      Învață regulile de bază pentru acordarea primului ajutor

4.      Asigură-te că cei mici nu stau în preajma canalizărilor sau țevilor deschise de scurgere, pentru a evita alunecarea.

5.      Ține aproape un telefon, pentru orice urgență. Acesta nu trebuie să-ți distragă atenția de la supravegherea copiilor, ci doar să fie un instrument util în caz de necesitate.

6.      Dacă observi lipsa unui copil, caută-l mai întâi în apă.

7.      Împarte o listă cu măsurile de prim ajutor cu familia, prietenii ori vecinii

8.      Verifică atent materialul din care este facută marginea bazinului și ia măsurile necesare de precauție (papuci antiderapanți, evitarea alergării). Ideal ar fi să mergi numai la piscine sau spa-uri care au o astfel de suprafață antiderapanta.

9.      Dacă ai piscină acasă, e necesar să ai garduri de protecție suficient de înalte pentru a face perimetrul apei inaccesibil copiilor.

Ce faci dacă un copil a alunecat pe o gură de scurgere

Un alt pericol la care sunt expuși cei mici atunci când merg la piscină este cel al alunecării pe căile de scurgere.

Cum acționezi când un copil a alunecat într-o gură de scurgere?

●      păstrează-ți calmul și încearcă să-i transmiți aceeași stare și copilului

●      întrerupe imediat sursa de apă din piscină

●      pentru a elibera copilul, e necesar să forțezi pătrunderea mâinii sau măcar a unui deget între copil și gaura de scurgere pentru a rupe încet legătura dintre copil și scurgere

Cum îți dai seama că cineva este pe cale să se înece?

Suntem obișnuiți cu scenele dramatice din filme, însă în realitate, victima nu lasă nimic de înțeles că ar fi în pericol:

●      Nu poate striga după ajutor – corpul prioritizează; el trebuie să poată respira înainte de a vorbi.

●      Nu poate nici să gesticuleze semnale de ajutor. Singurele mișcări pe care le face sunt de a apăsa apa în lateral, pentru a încerca să se aducă la suprafață

●      Rămâne la suprafața apei, în poziție verticală, dar nu face nicio mișcare evidentă de ajutor. De regulă, pot trece între 20 și 60 de secunde până când victima se va scufunda.

●      Are ochii sticloși, nu se pot concentra într-un singur punct

●      Îți e greu să-i distingi fața din cauza părului care i-o acoperă

●      Nu scoate nici-un sunet

În acest video se observă  exact comportamentul unei victime (copil)


Cum se acordă primul ajutor în caz de înec

Mai întâi se încearcă evacuarea apei din plămâni: Victima, răsturnată cu fața în jos, este prinsă de salvator pe la spate de abdomen, cu mâinile făcute chingă, ridicată de la sol și scuturată pentru ca apa să se scurgă în afară.

Dacă respiră, victima este culcată apoi pe sol, cu abdomenul în jos și cu capul așezat pe o parte. În cazul în care nu respiră, persoana respectivă se așează în poziția obișnuită efectuării manevrelor de resuscitare.

Măsuri de siguranță pentru o zi la piscină

Sumarizând toate lucrurile despre care am vorbim mai sus, concluzionăm cu următoarele sfaturi:

  • Împrejmuiește piscina cu garduri: în acest mod copiii și animalele de companie nu pot ajunge în voie la apă.
  • Dotează zona din jurul piscinei cu material anti-derapant, astfel încât să se reducă riscul accidentelor.
  • Ai grijă ca găurile de scurgere să fie curățate, în stare bună de funcționare.
  • Ține tot timpul în preajma piscinei echipamentul de siguranță: un kit de prim ajutor, un telefon și un colac de salvare nu au voie să lipsească.
  • Fii cu ochii pe copii pe toată perioada petrecută la piscină. Un moment de neatenție este de ajuns pentru a provoca o tragedie.
  • Învață să oferi primul ajutor.
  • Înoată întotdeauna împreună cu un prieten. Când mai ești cu cineva, șansele de salvare în cazul unui înec cresc considerabil, având în vedere că intervenția trebuie să aibă loc rapid și eficient.
  • Evită consumul de alcool: nu intra în apă dacă ai consumat suficient de mult alcool încât reflexele să-ți fie întârziate.
  • Nu încuraja competițiile de genul “cine rezistă mai mult sub apă”, pentru că pot fi fatale mai ales pentru înotătorii amatori.
  • Informează-te în ceea ce privește condițiile meteo din ziua în care te decizi să mergi la piscină. E bine să fii departe de apă atunci când sunt furtuni cu fulgere.
  • Nu folosi jucăriile umplute cu aer sau cu spumă pe post de veste de salvare.
  • Ai grijă să fii hidratat pe toată perioada petrecută la piscină.
  • Verifică dacă piscina la care mergi a fost inspectată de un specialist: riscul de accidente e mult mai mic dacă respectiva piscină respectă regulile de siguranță.
  • Înainte de a programa o zi cu familia la una dintre piscinele din oraș sau la cea a prietenilor, fii sigur că sunt îndeplinite aceste condiții.
  • Ce ar trebui să aibă o piscină pentru a fi sigură
    Barieră – dacă nu există gard, atunci o barieră care să-i împiedice pe micuți să ajungă la apă este ideală.
  • Alarmă – instalate la porți, garduri, ferestre sau uși, ele sunt importante pentru atenționarea părinților atunci când un copil sau un animal de companie ajunge în zona apei
  • Capace de siguranță – acestea sunt un fel de bariere manuale sau motorizate, care pot fi instalate pe suprafața apei și care sunt ușor de închis sau deschis. Sunt foarte importante mai ales în cazul copiilor de sub 5 ani, cărora le este interzis accesul în apă.

În încheiere, subliniem că este vital să înțelegem la ce trebuie să fim atenți noi, ca adulți, dar mai ales ce trebuie să avem în vedere atunci când avem cu noi copii ce nu sunt pe deplin conștienți de comportamentul lor.

Citeste mai mult pe Piscineservice.ro