Muzeul-Guggenheim1Sunt muzee care uimesc fie prin tradiție, fie prin colecții de artă  sau prin  stilul arhitectural; sunt muzee care merită să fie explorate și memorate! Astăzi vă prezentăm viziuni și stiluri diferite ale unor arhitecți care au schimbat lumea prin inovațiile lor.

1. Muzeul Guggenheim din Bilbao

Dacă ai ajuns în Spania, trebuie să vizitezi muzeul de artă contemporană Guggenheim din Bilbao. Este imposbil să nu te lase mut de uimire! Muzeul a fost proiectat de arhitectul Frank Gehry unul dintre cei mai stimați arhitecți actuali, fiind proiectat într-o manieră arhitecturală deconstructivistă(este caracterizată de idea de non-liniaritate a procesului de design și proiectare, precum și de manipulări ingenioase ale formelor) O parte a construcției este traversată de o autostradă elevată și o porțiune importantă a edificiului este acoperită cu paneluri de titan, dând întregii construcții o aparență metalică și modernă. Costurile clădirii s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro. Turiști din toate colțurile lumii, mai ales cei din lumea artelor, susțin că aparența spectaculară a întregului edificiu eclipsează colecția artistică a muzeului, care nu este în mod special unică sau de interes deosebit.

Muzeul-de-Arta-Islamica

 

2. Muzeul de Artă Islamică din Doha

Poziționat în capitala Qatarului- Doha, Muzeul de Arte Islamice a fost proiectat de arhitectul de origine chineză Ieoh Ming Pei. Având ca inspirație esențială Moscheea Ibn Tulun din Cairo, muzeul găzduiește una dintre cele mai complete colecţii de artefacte islamice din lume dar și o colecție adunată în ultimii 20 de ani din Spania, Egipt, Iran, Irak, Turcia, India şi Asia Centrală, Africa, Europa și chiar colecții aparținând dinastiei Al-Thani. Muzeul se întinde pe o suprafață de 45.000 metrii pătrați iar lucările au fost încheiate în anul 2006. A fost un efort monumental depus de Qatar pentru a deveni principalul centru cultural din Orientul Mijlociu. După finalizarea proiectului, arhitectul Ieoh Ming Pei declara: ,,Acest proiect m-a intrigat pentru că mi-a dat posibilitatea să studiez Islamul, despre care știam foarte puțin. Înaintea demarării unui proiect citesc foarte mult și mă documentez cu privire la civilizația care-l va îngloba. De data asta a trebuit să caut esența arhitecturii islamice, și cum privesc către Islam cu o pereche de ochi asiatici, m-am gandit că cel mai important lucru pentru acest proiect este înțelegerea credinței islamice.” Nu putem decât să fim de acord și să vă invităm să îi faceți o vizită dacă aveți ocazia să ajungeți în Doha.

royal-ontario-mus-toronto1

 

3. Muzeul Regal din Ontario

Muzeul Regal din Ontario este cel mai important centru de cultură și istorie naturală din Canada. Clădirea originară a fost realizată în 1910 iar structura din oțel și sticlă au fost o adăugare recentă. Muzeul și-a păstrat relația cu Universitatea din Toronto chiar și după ce a devenit o instituție independentă de aceasta, în anul 1968.

Citeste mai mult pe Geniustravel.ro