roundcubeBucureștenii au la dispoziție de miercuri un TEL VERDE – 0800 080 444 -­­­ unde pot suna, gratuit, de luni până vineri, între orele 10.00-20.00, iar apelul este gratuit, dar și un website- www.drepturilepacientilor.info- de unde pot afla toate drepturile pe care le au ca pacienți.

Prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi, fost presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si europarlamentar in Comisia de Sanatate a Parlamentului European a lansat miercuri, 12 august, a.c.,  o campanie de informare a bucureştenilor cu privire la drepturile pe care le au ca pacienţi, astfel încât aceștia să solicite servicii medicale în conformitate cu drepturile lor legale.

În plus, dacă bucureștenii vor avea plângeri legate de încălcarea unui drept, pot solicita un punct de vedere de specialitate. Voluntarii vor prelua sesizările şi, ulterior, o echipă de doctori și manageri în domeniul medical le va răspunde persoanelor care vor semnala încălcări ale drepturilor de pacienți, malpraxis sau condiționarea serviciilor medicale.

„Este un lucru practic și util pe care îl putem face pentru bucureșteni și pentru pacienții din București. Consider că pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate. În plus, pacienții informați au parte de servicii mai bune”, a declarat Cristian Bușoi.

Cristian Buşoi a precizat că, din discuțiile purtate cu pacienți, a reieșit că cele mai multe persoane „nu-și cunosc drepturile, unele dintre ele elementare, atunci când solicită servicii medicale“. Printre drepturile menționate de se află și cel de a fi informat cu privire la tratamentul propus și alternativele pe care le are pacientul din punct de vedere medical, pentru a alege în cunoștință de cauză.

„Campania își propune în primul rând informarea, pentru că o serie de servicii se pot îmbunătăți dacă ne cunoaștem drepturile. Până în prezent au fost inițiate 1.500 de telefoane, în care operatorii sună pacienții pentru a le prezenta campania și a le furniza date despre locurile unde se pot informa, respectiv website-ul www.drepturilepacientilor.info”, a declarat Cristian Bușoi.

Europarlamentarul a mai afirmat că o instituție care să se ocupe de apărarea drepturilor pacienților este necesară și trebuie înființată de către Guvern. Potrivit lui Cristian Buşoi, această instituție trebuie să reprezinte pacientul, să-l apere în raport cu sistemul medical și să investigheze cazurile în care se încalcă drepturile pacienților.

Evenimentul de lansare a Campaniei „Drepturile pacienților” a avut loc în fața Spitalului Clinic „Sfânta Maria”.