Prof. dr. Petre BrătilăO tânără de 30 de ani, care la începutul anului a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, a născut vineri, 3 iulie, un copil perfect sănătos, la Spitalul Băneasa. Totul a  fost posibil după ce medicul prof univ. dr. Petre Brătilă a operat-o de cancer de col uterin printr-o metodă conservatoare, care i-a păsatrat uterul și i-a dat șansa să își ducă sarcina la termen. Cazul ei devine astfel o premieră pentru țara noastră și al doilea caz de acest gen din lume.

Diana Roman a dat naștere unei fetițe sănătoase, la Spitalul Băneasa, Rețeaua de sănătate Regina Maria, sub supravegherea aceluiași medic care a tratat-o de cancer de col uterin, fără a-i răpi șansa de a-și duce sarcina la bun sfârșit, Prof. Dr. Petre Brătilă. Fetița s-a născut la 36 de săptămâni și a avut o greutate de 2.550 grame.

„Nu pot spune prin cuvinte cât de fericită sunt. Am încercat timp de 5 ani să fiu mamă și în sfârșit s-a întâmplat. Pot spune că ne-am salvat reciproc, eu, pe ea și ea, pe mine. Dumnezeu ne-a oferit cel mai frumos dar pe pământ. O vom boteza Efremia Andra, după sfântul la care ne-am rugat să vină pe lume sănătoasă”, a declarat Diana Roman, după naștere.

„Pacienta a pus mai presus decât orice această sarcină și a născut o fetiță perfect sănătoasă, ca toți copiii normali. Cazul Dianei Roman devine primul din România și al doilea din lume, după Japonia, doar acolo a mai existat un caz de acest gen”, a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie.

„Este un copil sănătos, așa cum ar trebui să fie, și care își începe viața de la linia de start, nu din spatele ei”, a declarat și Dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist obstetrică-ginecologie, care a făcut parte din echipa operatorie.

Gravida cu cancer a fost operată și asistată la naștere pro bono

Diana Roman a aflat că este bolnavă de cancer de col uterin după ce a rămas însărcinată, la începutul anului. Deși medicul curant i-a recomandat să renunțe la sarcină și să facă o histerectomie, o operație de îndepărtare a cancerului de col uterin – opțiune care i-ar fi oferit cea mai bună șansă de tratament a cancerului – femeia a ales să lupte pentru sarcina ei. În mod normal, în cazul unei femei bolnave de cancer de col uterin se recomandă eliminarea completă a aparatului reproducător, ratând șansa de a mai avea copii.

Înțelegând căt de importantă este sarcina pentru ea, medicul ginecolog din Iași i l-a recomandat pe Conf. Univ Petre Brăilă, unul dintre puținii medici din lume care are experiență în astfel de cazuri. „Mergeți cu încredere la domnul doctor Petre Brătilă”, i-a recomandat atunci medicul ei curant. Profesorul Brătilă a decis să o opereze pro bono, alegând tratamentul conservator al cancerului de col uterin și salvându-i atât uterul, cât și copilul din pântec. Operația salvatoare a avut loc atunci la Spitalul Euroclinic, Rețeaua de sănătate Regina Maria.

„Tehnica pe care am folosit-o se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin și este indicată doar în cazuri atent selecționate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA și IB) și în care ganglionii pelvici nu sunt invadați de celulele canceroase. Intervenția a constat în doi timpi: în primă fază, s-a intervenit minim-invaziv, laparoscopic, și au fost verificați ganglionii. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat în timpul operației, ne-a confirmat că tumora nu s-a extins la acest nivel. Astfel, am putut continua cu timpul doi al operației, când am îndepărtat pe cale vaginală partea superioară a vaginului și a colul uterin care conținea tumora, lăsând uterul, și, deci sarcina, pe loc. În final, uterul a fost reconectat cu vaginul si s-a efectuat un cerclaj – o sutura circulară – care să permită  ducerea cu succes a sarcinii la termen”, declara Dr. Bratila, acum 7 luni, la ieșirea din sala de operații.

Conf. Dr. Petre Bratilă este recunoscut pentru contribuția remarcabilă la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind unul dintre puținii medici din lume specializați în efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potențialului reproductiv și hormonal al femeii.