solstitiuDuminică este solstiţiul de vară in emisfera nordica ziua de 21 iunie fiind cea mai lungă zi din 2015. Ziua de 21 iunie are 15 ore şi 32 de minute, iar noaptea va fi cea mai scurtă. Peste alte câteva zile, un alt eveniment notabil va avea loc: se va adăuga o secundă la timpul oficial.

Soarele se află la cea mai mare înălţime deasupra orizontului, iar ziua are cele mai multe ore de lumină.

Un alt moment important se va petrece pe 30 iunie. În acea zi, se va adăuga o secundă la timpul oficial, pentru a sincroniza ceasurile atomice cu rotaţia Pământului.

La interval de câţiva ani se adaugă câte o secundă deoarece viteza de rotaţie a Pământului încetineşte. Măsura a fost luată şi în 2012, iar mai multe aplicaţii online şi sisteme GPS s-au blocat și au afișat erori. Acelaşi lucru este aşteptat să se întâmple şi pe 30 iunie.

Odata cu miscarea anuala a Soarelui se pot defini patru momente importante echinoctiile si solstitiile.

Echinoctiul sau echinoxul de primavara reprezinta momentul inceperii primaverii astronomice in emisfera nordica si al toamnei in emisfera sudica (unde are loc echinoctiul de toamna).

Atunci cand are loc echinoctiul de primavara Soarele trece prin punctul vernal, unul din cele doua puncte in care ecliptica intersecteaza ecuatorul ceresc. Ziua este egala cu noaptea si creste pana la solstitiul de vara.

Solstitiul de vara reprezinta momentul inceperii verii in emisfera nordica si al iernii in emisfera sudica. Astfel vom avea ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta a anului. Dupa solstitiul de vara ziua va incepe sa scada si va fi egala cu noaptea la echinoctiul de toamna.

Echinoctiul sau echinoxul de toamna reprezinta momentul inceperii toamnei astronomice in emisfera nordica si al primaverii in emisfera sudica (unde are loc echinoctiul de primavara). Atunci cand are loc echinoctiul de toamna Soarele trece prin punctul autumnal, unul din cele doua puncte in care ecliptica intersecteaza ecuatorul ceresc. Ziua va fi egala cu noaptea si va descreste pana la solstitiul de iarna.

Solstitiul de iarna reprezinta momentul inceperii iernii in emisfera nordica si al verii in emisfera sudica. Astfel vom avea ziua cea mai scurta si noaptea cea mai lunga a anului. Dupa solstitiul de iarna ziua va incepe sa creasca si va fi egala cu noaptea la echinoctiul de primavara.