IMG_0060IMG_0232

 

 

 

 

 

 

 

Nutritia si Autonomia sunt in relatie directa, prima asigurand premisele aparitiei celei de-a doua. Cand trebuie sa se intample acest lucru? In mod ideal, toata viata! Conditia esentiala: sa inceapa in copilarie, atunci cand se creeaza deprinderile si se definesc preferintele. Tu, ca parinte, ai datoria de a le oferi copiilor tai sansa de a-si dezvolta autonomia si increderea in sine.

Suna prea complicat?

Cu ajutorul lui Danonino, am aflat secretele cresterii unor copii sanatosi si autonomi. Visul oricarui parinte, nu-i asa?

Veselie mare la The Little Gym Bucharest, intr-o frumoasa dupa amiaza de mai cand, cu ajutorul lui Dino, care si-a luat in serios rolul de a avea grija si a-i distra pe copiii nostri, noi, mamicile, am putut afla informatiile pretioase oferite de psihologul Delia Lungu si de dr. Luiza Parvu, consultant in nutritie. O mamica speciala, in persoana Simonei Dragomir (Balanescu), ne-a impartasit din experientele sale, cum a resimtit autonomia copiilor ei si cum i-a incurajat pe acestia sa devina autonomi. O alta mamica, Lucia, ce a venit si “in interes de serviciu” fiind si blogger de parenting si mama micutei Mara, a fost marea castigatoare a unei zile cu Dino!

IMG_0209Vorbind despre capacitatea de actiune a micutilor, Delia Lungu, psiholog si redactor sef suntparinte.ro, ne-a explicat ca autonomia este ingredientul de bază al încrederii în sine. In cazul copiilor, cresterea autonomiei este dependenta de varsta micutului, temperament si stil parental. Contribuţia părinţilor este crucială pentru dezvoltarea celor mici si am aflat ca este important să-l stimulăm pe copil sa faca singur anumite lucruri, adecvate la vârstei pe care o are. Nu este bine nici să-l “cocoloşim”, dar nici să punem pe umerii copilului o responsabilitate prea mare, pentru ca un eventual esec l-ar putea descuraja.

Ca sa crestem un preşcolar autonom, Delia Lunu ne-a sfatuit sa incurajam semnele de iniţiativă (joc, nutriţie, sport) ale copilului, sa-l invatam sa îşi formeze obiceiuri, sa aleaga atunci când este posibil si mai ales să ajutam micutul sa înveţe din greşelile pe care le face. Important este sa evitam sa ne oferim să facem în locul lui lucrurile pe care ştim că le poate face singur.

Pentru o mai buna intelegere a nevoilor prescolarilor, specialistul a incadrat capacitatea de crestere a autonomiei, pe etape de varsta.

Astfel, in perioada 0 – 18 luni, copilul are nevoie de disponibilitate şi de căldura din partea părintelui care trebuie sa fie prezent cât mai mult posibil in viata copilului, sa vina în întâmpinarea nevoilor sale fizice şi emoţionale si sa ii aline disconfortul.

IMG_0056Intre 18 luni si 3 ani, copilul trebuie incurajat sa exploreze mediul din jurul lui, iar noi trebuie sa fim fizic şi emoţional disponibili când el ne solicita, fiind atenti la tot ce inseamna expresii faciale, sunetele, mişcările, temeri şi bucurie pentru ca la aceasta varsta cei mici sunt oglinda noastra. Trebuie sa evitam sa ne distantam de copil, dar in acelasi timp sa nu il urmarim peste tot.Intre 3 si 4 ani, prichindelul are nevoie sa-i fie validata identitatea. Este ca un mic politist. Parintii trebuie sa incurajeze autonomia fizica, sa il invete pe copil jucându-se împreună, si in niciun caz sa nu fie rigizi, ezitanti sau “controlori”.

Intre 4 – 7 ani, micutul are nevoie de apreciere. Parintele trebuie sa se concentreze pe ce face bine copilul, nu pe ce face rău. Casa trebui sa fie un incubator unde se testează noi craft-uri, abilităţi şi talente. Evitati, asadar, pe cat posibil critica si etichetele negative, iar cand greseste explicati-i de ce nu a fost bine si cum poate ajunge la rezultatul dorit. Am mai aflat ca autonomia unui copil prescolar se traduce prin somn, mâncare, mersul la toaleta, vorbit, pregătirea pentru şcoală, iar semnele clare ca el este autonom sunt ca se implică în activităţi fizice cu plăcere, iniţiază şi sinur activităţi de joacă fără a mai cere prezenţa unuia din părinţi sau propune altor copii idei de jocuri sau de activităţi pe care sa le faca împreună. De asemenea, prescolarul autonom va cere să fie lăsat să facă singur diferite lucruri si face singur activităţi ce ţin de igiena personală.

Autonomia defineste un copil sănătos, la fel ca şi nutriţia. De aceea consultantul in nutritie Luiza Parvu ne-a oferit informatii importante despre alimentatia celor mici.

Copilul creste voinic si sanatos daca, in primul rand, consuma cereale, legume şi fructe. Acestea sunt surse de energie, vitamine, minerale, fibre, antioxidanti dar şi apa.Legumele şi fructele sunt de altfel singura sursă naturală de VITAMINA C.

Proteinele, la randul lor, au un rol important in alimentatia celor mici, datorita aminoacizilor esentiali organismului. Mamicile au de unde alege pentru copiii lor: proteine complete, cu valoare nutritionala ridicată (oua, carne, lactate) sau proteine vegetale (cereale, leguminoase), cu valoare nutritionala mai scazuta decat cele animale, deoarece nu contin toti aminoacizii esentiali, pe care organismul nu-i poate sintetiza.

IMG_0412Lactatele sunt esentiale pentru a avea un copil sanatos, laptele fiind elementul vital al cresterii unui copil, sursa sigura de proteine, carbohidrati sub forma lactozei, grasimi, calciu si fosfor, vitamina A si vitamine din complexul B. Tocmai de aceea, dr. Luiza Parvu a subliniat importanta consumului de lactate in alimentatia celor mici.

„Iaurtul si branzica pentru pici sunt esentiale in alimentatia zilnica. Iaurtul este uşor digerabil, bine tolerat si conţine bacterii “prietenoase” pentru sănătatea tractului digestiv. Branzica are o valoare nutritiva mai mare si suficienta energie pentru consumul voinicului tau. Acestea asigură aport de CALCIU şi de VITAMINA D superioare laptelui.”, a subliniat dr Luiza Parvu.

Stiati ca?

  • Copiii au nevoie de cantităţi de CALCIU de 2-4 ori mai mare/ kg corp decât adulţii.
  • Prevenirea osteoporozei începe în copilărie și adolescenţă, când osul este foarte sensibil la influenţele dietei și ale activităţii fizice.
  • Asigurarea dozei zilnice de calciu scade considerabil riscul de obezitate

In aceasta perioada, Danonino deruleaza o campanie prin care mamicile sunt incurajate sa se inscrie la concursul „Inscrie dovezile de voinicie ale copilului tau!” pe www.danonino.ro. Participantii pot castiga, asemenea Luciei, „O zi cu Dino!”.

IMG_9972Ce face Danonino pentru copiii tai?

1 PAHAR de Dnonino e facut din 2 PAHARE de lapte
E sursă de calciu, (180-200 mg/ 100 g produs).
50% mai mult CALCIU faţă de aceeasi cantitate de lapte
2 x CALCIU faţă de brânza de vaci obişnuită
93% dintre copiii 3-6 ani nu primesc doza recomandată ( 800 mg) de Ca/zi.
100 g de Danonino aduce 25% din necesarul zilnic de Vitamina D al copilului.

Conţinutul de zaharuri din Danonino este comparabil cu cel al unui măr şi mult mai mic decât cel al bananelor.