cadasttruPana in anul 2023, terenurile si cladirile din toata tara vor fi inregistrate gratuit in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, in cadrul unui program national, conform informatiilor furnizate recent de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 are ca obiectiv inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania (terenurile si cladirile, inclusiv apartamentele) in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Acesta a fost lansat joi, dupa aprobarea proiectului in sedinta Guvernului de saptamana trecuta.

“Obiectivul principal al programului national de cadastru si carte funciara este de a inregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile si cladirile din Romania, inclusiv apartamentele, in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Odata atins acest obiectiv se revitalizeaza piata imobiliara din Romania, se dezvolta creditul agricol si creditul ipotecar, se dezvolta toate tranzactiile care au ca obiect vanzarea si cumpararea de imobile”, a precizat joi ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa.

Programul va fi finantat, in principal, din fondurile Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si din fonduri europene. “Programul va fi finantat din trei surse: doua surse principale – veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru, in cuantum de peste 4 miliarde de lei si fonduri externe rambursate prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. In situatia in care institutiile administrativ-teritoriale vor dori sa participe cu cofinantare sau cu fonduri din bugetele locale, si aceasta va putea fi o sursa de finantare a programului”, a mai spus Dragnea.

Practic, incepand din acest an, toate persoanele fizice si juridice (inclusiv institutiile publice) vor beneficia gratuit de realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor, eliberarea certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara si eliberarea certificatelor de mostenitor (in cazul succesiunilor nedezbatute), dupa cum se arata in proiectul de hotarare de Guvernaprobat recent. In acelasi timp, autoritatile se vor ocupa si de digitalizarea tuturor cartilor funciare si planurilor cadastrale existente in prezent.

Conform datelor estimate de MDRAP, in prezent in Romania exista in jur de 40 de milioane de imobile, dintre care doar aproximativ 7,5 milioane sunt cadastrate (18,68%).

Citeste continuarea pe Avocatnet.ro