kidsnewsMemoria este o parte esentiala a vietii noastre, fiind cea prin intermediul careia ajungem sa ne definim ca personae. Invatam, recunoastem si reproducem informatii si comportamente care ajung sa fie suma trasaturilor noastre definitorii. Cu cat memoria este mai dezvoltata, cu atat conexiunile pe care le facem intre informatii sunt mai complexe si ne este mai usor sa ne dezvoltam.

Procesul de imbunatatire al memoriei ar trebui inceput de la o varsta frageda pentru ca impactul sau pe termen lung sa fie unul puternic. Desi initial s-a crezut ca exista un deficit al memoriei la copii, studiile desfasurate de-a lungul timpului au demonstrat ca atunci cand un copil este motivat sa isi aminteasca un anumit lucru, va depune eforturi in directia aceasta. De asemenea s-a observat ca memoria este mult mai activ in timpul jocului, deoarece copilul intuieste cerinta adutului de a memora anumite informatii si de a pastra sarcinile care ii sunt atribuite.

Prin intermediul activitatilor frecvente si al manipularii lucrurilor se formeaza trasee de memorie care se intensifica odata cu repetarea lor. Jocul continuu si anumite activitati practicate in copilarie pot ramane adanc in memoria noastra, fiind capabili sa le reproducem pe tot parcursul vietii noastre. Ne este binecunoscuta sintagma “este ca mersul pe bicicleta”, ce este foarte adevarata dealtfel, pentru ca odata invatata, vom putea face apel la aceasta deprindere ori de cate ori vom dori pe parcursul vietii.

Special concepute pentru a stimula dezvoltarea tuturor abilitatilor si imaginatiei copilului, Lego Duplo a fost conceput pentru micile manute ale copiilor cu varsta intre un an si jumatate si cinci ani, avand de doua ori marimea caramizilor obisnuite Lego. Datorita varietatii de forme si culori disponibile, caramizile Lego Duplo deschid un intreg univers creativ pentru micii constructori.

Odata ce a invatat sa stea in sezut, micutul va incepe sa deprinda abilitati motorii fine, iar caramizile Lego Duplo sunt ajutorul perfect pentru micutele degetele. Construirea unei ferme poate fi o adevarata aventura pe parcursul careia descopera ce sunete scot animalele, ordinea in care trebuiesc aranjate caramizile pentru a rezista constructia si se familiarizeaza cu denumirea culorilor.

Dupa varsta de un an jumatate copiii incep sa puna in practica ce au invatat in etapa anterioara si vor incepe sa isi creeze propriile categorii de obiecte pe baza informatiilor stranse. Le va ordona dupa forme, dupa culori, dupa desenele reprezentate pe ele si cladindu-si constructiile dupa propriile idei.

Odata trecut de varsta de 2 ani si 4 luni, capacitatea copilului de a retine informatii pe termen lung si de a le reproduce se dezvolta foarte mult. Acum va invata sa numere, sa creeze diverse forme cu aceleasi piese si chiar sa redea povestile pe care i le spui.

Pentru ca memoria lui sa se dezvolte este esentiala stimularea sa continua prin participarea parintilor la jocurile copilului si furnizarea repetata de informatii. Micile provocari de care are parte in timpul jocului il vor face sa devina mai creativ, iar povestile create in jurul personajelor Lego Duplo va ajuta la dezvoltarea vocabularului. Tot ce trebuie sa facem este sa ne intindem pe covor alaturi de micutul nostru si sa intram in frumoasa lume a jocului.

Daca ti-a placut articolul, gasesti mai multe si poti descarca gratuit idei de joaca, fise cu activitati, pagini de colorat sau chiar povestea de culcare ”Sa-ti spun despre ziua mea” pe site-ul www.legoduplo.ro.