UnknownSpitalele care la 1 mai nu vor putea valida serviciile medicale prin card, întrucât nu şi-au achiziţionat cititoare sau au alte probleme, sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă, spune ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de Mediafax.ro.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis direcţiilor de sănătate publică o informare prin care face precizări cu privire la introducerea, din 1 mai, a obligaţiei utilizării cardurilor naţionale de sănătate pentru a beneficia de orice serviciu medical.

Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănatate în evidenţa căreia se află, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni.

Bănicioiu atenţionează că spitalele vor fi obligate să acorde asistenţă medicală pacienţilor care prezintă card sau adeverinţă, chiar dacă sistemul de validare nu este funcţional.

Din 1 mai orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistenţa medicală primară si in asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea şi externarea din spital, cu următoarele excepţii: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală şi în caz de transfer de la un spital la altul.

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

“Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conştient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăţi din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui”, a precizat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).