telescopul hubbleHubble, primul telescop spaţial construit de oameni, care a dezvaluit imagini uluitoare ale unor galaxii îndepărtate, schimband astfel felul in care omenirea priveste Universul si felul in care priveste locul ei inacesta, împlineşte vineri 25 de ani de funcţionare în spaţiu, potrivit 20minutes.fr. 

Lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spaţială Discovery, telescopul Hubble a fost plasat pe o orbită aflată la 570 de kilometri deasupra Terrei, avand greutatea de 11 tone si purtand numele unui pionier al astronomiei, Edin Powell Hubble (1889-1953). Dispozitivu a dezvăluit existenţa unor găuri negre în centrul galaxiilor, fapt bănuit de oamenii de ştiinţă, dar niciodată verificat până atunci.

Rezultat al colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), celebrul telescop a cunoscut însă şi câteva probleme de funcţionare la inceputurile sale, dar din 1993, acest dispozitiv reusit sa transmită imagini uluitoare ale unor supernove. Printre ele se aflau şi fotografii cu exploziile cataclismice marcând moartea unor stele, dar şi imagini surprinzătoare cu alte corpuri cereşti.

Hubble a realizat peste 1 milion de fotografii cu corpuri cereşti, inclusiv ale unora aflate la limitele Universului, permiţând astronomilor să calculeze cu o precizie mai mare vârsta Universului, estimată la 13,8 miliarde de ani.

Graţie tuturor acestor observaţii, astrofizicienii au putut să confirme, în 1988, că expansiunea Universului se accelerează, o descoperire care le-a adus premiul Nobel pentru fizică pe anul 2011 cercetătorilor americani Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess.