reactie durere copiiDurerea copilului poate fi acum evaluata de specialisti folosind scări de evaluare bazate pe manifestări clinice, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Oxford si publicat in revista eLife. Prin intermediul unui RMN profesioniștii au posibilitatea de a ințelege modul in care copiii simt durerea si astfel se poate institui tratamentul adecvat, aceste descoperiri fiind foarte utile si parintilor care stiu mai bine cum sa isi ingrijeasca copiii.

In studiu au fost inclusi zece bebelusi sanatosi cu varste intre 1 si 6 zile si zece adulti cu varste intre 23 si 36 de ani.
Copiii au fost recrutati de la un spital din Oxford, au fost însotiti de părinții lor și personalul clinic pe parcursul întregului studiu. Micutii au fost supusi unei scanari imagistice prin rezonanta magnetica, in timpul monitorizarii fiind predominant adormiti. Medicii au analizat activitatea electrica a creierului ca raspuns la o serie vasta de stimuli. Cercetatorii au înțepat picioarele pacientilor un pic, creând o senzație similară cu cea simțita la impunsatura cu un creion, dar foarte usor pentru a nu trezi pacientii. Scanarile realizate pe creierul fiecarui bebelus au fost comparate cu scanarile realizate in cazul adultilor.

Primele concluzii ale studiului au aratat ca bebelusii sunt mai sensibili la durere decat adultii, sesibilitatea fiind chiar de patru ori mai mare decat in cazul adultilor. Descoperirea este uimitoare daca este sa ne gandim ca pana de curand cel mai adesea se spunea ca bebelusii nu simt durere. In schimb, reactiile la nivel cerebral sunt aceleasi.

Informatiile obtinute in cadrul studiului vor fi folosite pentru crearea unor scheme mai sigure de tratament pentru bebelusii bolnavi, ori pentru cei care au suferit rani. Se va evita pe aceasta cale pericolul de supradoza si va fi eliminat riscul efectelor secundare.

Respectati durerea copilului:

Autorii studiului subliniaza ca nu mai este de actualitatea teoria potrivit careia creierul sugarilor nu este dezvoltat suficient pentru a simti cu adevarat durerea si că răspunsul lor la durere este doar un reflex. Noul studiu sustine contrariul.

Copilul nu poate descrie corect perceptia sa fata de durere dar o simte intens iar specialistii ar trebui sa tina cont si sa acorde sprijinul necesar pentru a diminua durerea copilului mai ales in conditile unor manevre medicale sau tratamente dureroase.

Rezultatele cercetarii trebuie luate in considerare mai ales cand vine vorba de practicile de gestionare a durerii in sectiie de terapie intensiva neonatala, de remarcat fiind faptul ca intr-o astfel de zona, acesti copii pot experimenta o medie de 11 de proceduri dureroase pe zi, iar 60% dintre ei nu primesc medicatie impotriva durerii.