ziua pamantuluiMiercuri, 22 aprilie, întreaga planetă sărbătoreşte Ziua Pamantului. Este ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător, în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbuşirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenţi împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariţia fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze şi fum, considerată ”semn al prosperităţii”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată faţă de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri.
După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Invata-ti si tu copilul sa sustina si sa imbunatateasca mediul nostru. Exista numeroase moduri prin care copilul tau poate invata sa pretuiasca mediul inconjurator si sa se implice in pastrarea naturii.

Multe activitati pot fi facute chiar  in curtea din spatele casei sau in curtea scolii.

Cea mai frumoasa activitate este cu siguranta aceea ca puteti sarbatori Ziua Pamantului prin plantarea unui copac.

Apoi, la fel de important este sa iti ajuti copilul sa isi faca o grdina de legume si flori. Gradina, mai mica sau mai mare, in functie de spatiu, va fi doar a copilului tau si va trebui sa abia permanent grija de ea. Nu dispera daca stai la bloc. o gradina micuta poate fi amenajata chiar si in balcon.

O activitate la fel de importanta este sa vorbesti cu copilul tau despre alimentele sanatoase pentru intreaga familia si despre importanta unei alimentatii echilibrate.

Vobeste-le apoi copiilor despre importanta reciclarii, a reutilizarii si mai ales a curateniei. Invata–ti copilul sa reclicleze si mai ales spune-i cat de important este sa nu iroseasca comorile pamantului, cum ar fi hartia sau apa.

Un alt loc minunat in care copilul tau isi poate petrece Ziua Pamantului este Gradina Zoologica sau un parc. Invata-l sa admire natura, animalele, pasarile si gazele si explica-i copilului ca fiecare vietate are un rol bine definit pe Pamant si asigura existena acestuia.

In fapt, orice activitate in aer iber, impreuna cu familia si prietenii poate fi un bun prilej pentru a celebra Ziua Pamantului si a va reaminti cat de importanta este Planeta Albastra.

Faceti in asa fel incat Ziua Pamantului sa poata fi in fiecare zi!