transplant stemLa Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti s-a deschis luni, un Centru de transplant de celule stem, unde vor fi trataţi pacienţi cu cancer al sângelui, acesta fiind al cincilea centru medical de acest gen din Romania, după cele de la spitalele Fundeni şi Colţea din Capitală, cat si cele din Timişoara şi Târgu Mureş.

Noua secţie pentru transplant şi pretransplant realizată în Clinica de hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, condusă de profesor dr. Ana Maria Vlădăreanu şi conferenţiar dr. Horia Bumbea, dispune de cinci camere sterile, dotate cu paturi electrice de terapie intensivă, staţie de monitorizare a funcţiilor vitale şi beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă şi flux laminar. Cele cinci camere sterile au rolul de a reduce riscul apariţiei infecţiilor.

În România se fac anual aproximativ 200 de transplanturi de celule stem, dintre care peste 130 la Clinica de hematologie a Institutului Fundeni. Intervenţii de acest fel se realizează şi în spitale din Timişoara, Târgu Mureş şi Colţea din Capitală.

Costurile pentru realizarea noii secţii de transplant şi pretransplant de la SUUB s-au ridicat la 600.000 de euro.