transplant plamaniMinistrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, vineri, cu ocazia Zilei Naţionale a Transplantului, că acesta este domeniul medical cu care România se laudă în Europa şi că speră ca în acest an să se poată realiza primul transplant de plămân în România, iar un centru de transplant pulmonar ar putea fi Institutul “Marius Nasta”.

Ministrul Sanatatiii a amintit că în 2014 au fost realizate 311 transplanturi, dintre care patru cardiace, 122 de ficat, şase de pancreas şi 100 de cornee.

El a mai spus că transpunerea în legislaţia din România a tot ce înseamnă legislaţie europeană în domeniul transplantului va permite practic, din 2015, aderarea la platforma europeană de transplant, prin care să fie identificaţi rapid donatori pentru urgenţele de transplant.

Ministrul a mai menţionat că numai în 2014 au fost acreditate 39 de noi spitale capabile să identifice şi să declare donatori în moarte cerebrală, numărul acestor centre ajungând la peste 50.

Astfel, sunt două centre acreditate pentru transplant hepatic Fundeni şi Sfânta Maria, pentru transplant renal – Fundeni, Iaşi, Cluj şi Braşov şi trei centre pentru transplant de cord – Târgu Mureş, Floreasca şi Institutul “C.C. Iliescu”.

Ministrul a mai spus că şi-ar dori ca din 2015 să fie realizat şi transplant de plămân în România.

“Sunt medici în pregătire şi sperăm ca 2015 să fie anul transplantului pulmonar în România. N-aş vrea însă să ne grăbim fiind vorba de o chestiune destul de sensibilă şi nu aş vrea să punem nicio presiune pe echipele medicale. Vrem ca toate lucrurile să decurgă normal şi colaborările pe care le au cu celelalte clinici şi participă la instruire în afară şi de aceea le lăsăm tot timpul necesar, noi contribuim cu partea financiară şi ce ar mai trebui ca şi dotare”, a mai declarat Bănicioiu.