sarbatori pascaleSpecialiştii în sănătate publică fac o serie de recomandări privind consumul de alimente și conduita zilnică pentru mentinerea unei bune stari de sanatate in perioada Sarbatorilor Pascale.

Astfel, medicii recomandă ca:

–        trecerea de la alimentaţia de post la cea obişnuită să se facă treptat.

o   Consumul de alimente tradiţionale pe bază de miel trebuie să fie moderat, mai ales pentru persoanele care au ţinut post.Reluarea unei alimentaţii bogate în grăsimi, produse din carne tocată sau prăjeli poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. Această alimentaţie trebuie evitată, pe cât posibil, şi de persoanele care suferă de afecţiuni digestive, respectiv gastrită sau ulcer, afecţiuni hepatice sau pancreatice.

o   Recomandările medicilor se îndreaptă, în special, către persoanele cu diferite afecțiuni. Astfel, bolnavii care suferă de diabet nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat, iar printre alimentele pe care ar trebui să le ocolească cei care au probleme cu inimă se numără cele bogate în grăsimi și sare.

–        preparatele din carne de miel, precum și carnea de miel să fie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor

–        alimentaţia să fie diversificată şi să cuprindă, în principal, cereale, legume, fructe şi produse lactate

–        să fie evitat consumul excesiv de alcool şi a exceselor alimentare.

De asemenea, medicii îndeamnă la implicarea în activității fizice pentru  menținerea unei stării de sănătate corespunzătoare.