floriiCreştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor. Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor, este unul din praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit în Duminica dinaintea Învierii Domnului.

Înconjurat de către ucenici și mulțime de popor, Iisus este primit cu ramuri de finic și de măslin, în strigări de laudă: “Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9).

Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruința Sa apropiată asupra morții, ca și biruința întregii omenirii pe care o purta în Sine.

Pentru faptul că mulțimea din cetatea Ierusalimului l-a întâmpinat pe Mântuitor cu ramuri de finic, în Biserica Ortodoxă în această zi sunt împărțite credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate.

În Duminica Floriilor, Biserica a rânduit să fie dezlegare la pește. În seara acestei duminici, încep Deniile din săptămâna Sfintelor Patimi.