eclipsa partiala soare avertizariMedicii avertizează că privitul direct al eclipsei de soare este periculos, iar ochelarii de soare, bucăţile de sticlă colorată sau alte dispozitive nu oferă protecţie ochilor, cel mai indicat fiind ca eclipsa să fie privită la televizor.

”În situaţia în care în ziua eclipsei partiale de soare, cerul va fi senin, avertizăm populaţia să nu privească direct către soare. Pericolul este foarte mare, in masura in care dupa cateva secunde de privit direct pot aparea leziuni (arsuri) retiniene grave, ce pot  duce la scăderea definitivă a vederii! Niciun fel de lentile de ochelari de soare, sticle colorate sau afumate, dvd-uri, masti de protectie pentru sudura, nu conferă protecţie corespunzatoare ochilor. Eclipsa poate fi urmarita la TV”, a declarat, joi, dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

O eclipsă parţială de soare, în timpul căreia luna va acoperi peste jumătate din discul astrului, va putea fi observată şi din Bucureşti, vineri, între orele 10.48 şi 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos, care are loc în contextul echinocţiului de primăvară.

Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56.

Dr. Monica Pop a mai precizat ca nicio metoda medicala sau chirurgicala cunoscuta pana in prezent nu poate vindeca o leziune a retinei provocata de privitul soarelui. Nu exista niciun mijloc de protectie in momentul de fata in Romania cu exceptia ochelarilor fabricati special pentru eclipsa din august 1999 (pentru cei care ii mai au).