contracte creditBăncile sunt obligate să le dea clienţilor contractele de credit sau actele adiţionale de restructurare, după caz, înainte de le semna pentru a le putea studia cu atenţie, aceştia putând să ceară consultanţă de la specialiştii Protecţiei Consumatorului, afirmă preşedintele autorităţii, Marius Dunca, citat de Mediafax.ro.

“Prin lege, operatorul financiar bancar este obligat să pună la dispoziţia consumatorului contractul înainte, nu mă duc şi-l semnez acolo. Am voie să solicit contractul şi să-l duc la un profesionist. Să nu ne ducem să-l semnăm, este dreptul nostru în calitate de consumator. Îmi pune banca un contract de 30 de pagini şi mă pune să-l semnez în cinci minute”, a declarat miercuri Dunca într-o conferinţă de presă.

El a îndemnat clienţii care nu au cunoştinţe financiar-bancare şi nu înţeleg clauzele contractuale şi implicaţiile acestora să se adreseze ANPC pentru a primi consiliere, dacă contractul este în regulă sau nu ar trebui acceptat în forma respectivă.

Băncile care nu respectă prevederea riscă sancţiune contravenţională între 10.000 şi 50.000 de lei şi sunt obligate să întrerupă această practică.