imagesMinistrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut miercuri o anchetă în cazul unui copil care a căzut pe ciment la naştere, la Spitalul Zărneşti, spunând că toţi cei vinovaţi vor răspunde, de la asistentă până la manager.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brasov a efectuat, miercuri, o primă verificare la Spitalul Zărneşti, în cazul pacientei care a născut în această unitate sanitară “fără supraveghere corespunzătoare”.

“În urma verificărilor şi a declaraţiilor efectuate de către personalul medical din unitate, s-a constatat că, la cererea medicului curant care supraveghea sarcina, pacienta aflată în travaliu a fost adusă de către serviciul de ambulanţă la spitalul din Zărneşti, cu toate că această unitate sanitară nu are linie de gardă pentru naşteri, iar în unitate nu se efectuează naşteri de urgenţă, ci doar naşteri programate cu echipă medicală completă. Astfel, pacienta aflată în travaliu a fost supravegheată numai de o asistentă medicală şi o infirmieră”, se arată în comunicatul MS.

Ca primă măsură, DSP Braşov a amendat spitalul cu 5.000 de lei, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare a cazurilor de urgenţă.

Mai mult, Comitetul director al spitalului a decis sancţionarea ginecologului care supraveghea sarcina şi a asistentei medicale care s-a aflat în sala de naşteri, cu reducerea salariului cu 10 la sută pe o durată de trei luni.

O femeie din Zărneşti a depus o plângere la Poliţie, după ce a născut, la spitalul din localitate, fără să fie asistată, iar bebeluşul său, un băieţel, a căzut pe ciment şi s-a lovit la cap şi la o mână.

Mama bebeluşului, în vârstă de 22 de ani, a reclamat că personalul medical de la Spitalul din Zărneşti nu a asistat-o la naştere, iar nou-născutul s-a rănit după ce a căzut pe ciment, de pe masa de naştere. Femeia, care se află la a doua sarcină, a intrat în travaliu, în noaptea de 12 spre 13 martie, şi a chemat o ambulanţă, ea solicitând să fie dusă la Spitalul din Zărneşti, unde a chemat-o pe doctoriţa care i-a supravegheat sarcina.

După ce a ajuns la spital, femeia a fost urcată pe o masă. După doar un minut, femeia a născut, fără ca asistentele care erau lângă ea să îi acorde asistenţa medicală necesară, iar bebeluşul a căzut de pe masă pe ciment.

Femeia a precizat în plângerea depusă la Poliţie că, în momentul în care a născut, în încăperea unde se afla erau două cadre medicale, una dintre ele fiind cu spatele la ea şi cealaltă lângă un geam.

Urmare a incidentului, nou-născutul a fost transportat de urgenţă la Maternitatea Braşov, unde a fost diagnosticat cu infecţie-materno-fetală, potrivit Mediafax.ro.

Reprezentantul Maternităţii a confirmat că băieţelul, pe lângă afecţiunea gravă congenitală, are şi leziuni externe, provocate de un posibil incident la naştere.