banca de lapte0Prima banca de lapte matern din Romania va functiona de anul acesta la Spitalul de Copii “Marie Curie” din Bucuresti, unde ar urma sa fie colectat lapte de la mame care vor si pot sa doneze. O astfel de banca de lapte este vitala pentru bebelusii prematuri sau cei care se vin pe lume cu anumite malformatii.

Daca un bebelus se naste prematur si cu o suferinta grava la intestin, malformatii cardio, tulburari digestive, mama lui nu-l poate hrani la san, iar medicii ii dau o formula de lapte care sa-l ajute sa supravietuiasca. Pentru astfel de copii, foarte fragili, ideal ar fi ca medicii sa poata folosi lapte matern.

Laptele matern poate fi administrat imediat dupa donare. Acesta trece printr-o serie de testari si poate fi congelat si 6 luni.

Vor fi acceptate la donare doar mamele care au copii pana in 6 luni, fara boli grave si care se afla sub tratament medicamentos. Sunt excluse cele care fumeaza sau beau alcool.

Romania este singura tara din Uniune in care nu exista o banca de lapte matern pentru copiii cu suferinte si nevoi speciale de hrana. În Europa există 206 bănci de lapte.

Puteti ajuta la infiintarea bancii cu donatii pe www.bancadelapte.ro. Trebuie stransi 75 mii de euro necesari pentru echipamente si cheltuielile de functionare din primul an.