manualeProfesorul de la Colegiul Naţional “Iulia Haşdeu” care îşi obliga elevii să cumpere manualele semnate de el ar putea fi acuzat de luare de mită, caz în care riscă până la 10 ani de închisoare, scrie Adevarul.ro. Specialiştii din sistem spun că traficul cu manuale din şcolile româneşti se practică atât în sistemul preuniversitar cât şi în cel universitar .

Cazul profesorului de istorie de la Colegiul Naţional “Iulia Haşdeu”, care îi obliga pe elevi să cumpere cărţi semnate de el, a scos din nou la iveală practica unor dascăli de a-şi vinde la clasă manualele şi culegerile pe care şi-au pus semnătura. Specialiştii din sistem spun că sunt două moduri în care se achiziţionează manuale auxiliare în şcolile din România – cea legală şi cea ilegală.

Legal, un profesor poate face o recomandare părinţilor şi elevilor să cumpere un auxiliar pe motiv că manualele de la clasă sunt învechite sau nu acoperă suficient nevoile elevilor, însă, există cazuri, şi cele mai multe dintre acestea nu ajung în atenţia publicului, în care profesorii “le dau de înţeles” elevilor că trebuie să cumpere un auxiliar.

“Este o practică consacrată atât în mediul preuniversitar cât şi în mediul universitar. În învăţământul superior, profesorii îşi lasă studenţii cu cartea lor la examen, deschisă pe masă, cu condiţia să o cumpere, iar în preuniversitar, cine cumpără aceste manuale, să zicem că are unele avantaje. Profesorul de la Haşdeu este un ţap ispăşitor, o fi supărat pe cineva şi s-a făcut un caz din el”, susţin dascălii din Bucureşti.

La rândul lui, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Eduard Mititelu, spune că sunt puţini profesorii care le „bagă pe gât elevilor” un manual semnat de ei. Mai degrabă aceştia le spun tinerilor că „este necesar” să achiziţioneze acea carte. “În astfel de cazuri, de obicei, profesorul nu te obligă pe faţă să achiziţionezi manualul, dar îţi dă de înţeles că este necesar. Practic, se realizează un fel de comerţ: elevul cumpără cartea pentru o notă de 10 sau puncte în plus la note”, a explicat pentru “Adevărul” Mititelu.  Şi directorul Agenţiei Române a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), Şerban Iosifescu, este de părere că este vorba de un abuz în cazul unor profesori, abuz care este nepermis în sistemul de învăţământ.

Psihologul şcolar Diana Ioaneş a explicat însă că profesorii care îşi vând cărţile la clasele la care predau profită de puterea lor de dascăli. “Elevii cumpără manualele fiindcă le este indus de profesori şi în cele mai multe şcoli nu se ia atitudine, cum a fost cazul la Haşdeu. Le este frică să se pună rău cu profesorul şi încearcă să-i “cumpere bunăvoinţa”.

Profesorul de Istorie Niculae Cristea, care a fost şi inspector pe Istorie în cadrul Ministerului Educaţiei, a fost înregistrat de către elevi în timp ce îi obliga să cumpere un altas de istorie semnat de el care costă 25 de lei, cartea “Imaginea publică a monarhiei în România”, de 50 de lei, semnată tot de el, şi o revistă lunară. Înregistrarea a fost făcută publică la mijlocul lunii decembrie şi, în urma scandalului mediatic ce a urmat, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a făcut o anchetă şi a întocmit un raport.

Mai departe, ISMB a înaintat raportul atât Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 2, în vederea analizării posibilelor fapte penale cât şi Colegiului Naţional “Iulia Haşdeu” în vederea luării măsurilor legale ce se impun pe cale administrativă, în calitate de angajator al profesorului. Niculae Cristea ar putea fi acuzat de luare de mită şi dacă va fi găsit vinovat de comiterea acestei infracţiuni riscă până la 10 ani de închisoare, potrivit anchetatorilor care au preluat dosarul.