school-books_800x600„Resping categoric informaţiile false promovate în spaţiul public de Uniunea Editorilor din România. Procesul de revizuire şi modernizare a programelor şcolare şi a manualelor continuă şi va fi dus până la capăt, deoarece este fundamental pentru dezvoltarea şi creşterea performanţei în sistemul educaţional românesc”, a anuntat luni Remus Pricopie, ministrul Educatiei prin intermediul unui comunicat de presa.

Ministrul spune ca este foarte uşor pentru unii editori să se ascundă în spatele unor comunicate de presă şi să lanseze din când în când informaţii şi acuzaţii false, dar mă întreb câţi dintre aceşti profitori, care nu au făcut decât să se îmbogăţească pe spatele elevilor şi al părinţilor, au curajul să se uite în ochii celor pe care i-au secătuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri şi materiale didactice auxiliare.

”Îi asigur pe editori, pe părinţi, elevi şi profesori că procesul de introducere a manualelor digitale va merge mai departe, chiar dacă acest lucru afectează interesele financiare ale editorilor, nevoiţi acum să-şi treacă produsele printr-un sistem clar şi transparent de validare. Editorii nu mai pot vinde orice, nu mai pot băga mâna în buzunarele părinţilor, iar acest lucru îi deranjează. Ar trebui totuşi să realizeze că, cel puţin de această dată, cei care ţipă mai tare nu reuşesc să se impună. Profesorii care au ales manualele de lucru la clasă nu i-au validat pe impostori şi pe cei care vor să facă afaceri în şcoală, ci au ales calitatea şi interesul copiilor.”, potrivit declaratiei lui Remus Pricopie.

Reactia sefului de la Educatie vine dupa ce Uniunea Editorilor din Romania a semnalat ca este sfarsitul anului si Ministerul Educatiei nu a inceput organizarea licitatiei de manuale noi pentru clasele a III-a si a IV-a

Uniunea Editorilor din Romania sustine ca Ministerul Educatiei se pregateste sa reediteze scandalul manualelor digitale si in cazul licitatiei de manuale pentru clasele a III-a si a IV-a. “Ne asteptam cu totii ca specialistii si conducerea ministerului sa traga toate invatamintele din organizarea dezastruoasa a licitatiei pentru noile manuale destinate claselor I si a II-a si sa demareze, cel tarziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergatoare achizitiei de manuale pentru clasele a III-a si a IV-a, prin aprobarea programelor scolare”, avertizeaza Uniunea.

“Ne aflam la sfarsitul anului 2014 si nu numai ca aceste importante documente n-au fost oficializate, dar, ca si acum un an, nu exista specificatiile tehnice, iar OMEN nr. 5559/2013 n-a fost modificat corespunzator cu deciziile CNSC [Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor], fiind un factor perturbator al regimului manualelor si nicidecum un cadru juridic stimulativ, predictibil si generator de competitie corecta in domeniu”, sustine Uniunea Editorilor din Romania intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Editorii amintesc declaratiile de acum 2 saptamani facute de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, referitor la licitatia de manuale: “cel putin atata timp cat sunt eu ministru, nu dau drumul la licitatia pentru clasa a III-a pana nu revedem regulile”.

Uniunea Editorilor din Romania reactioneaza la afirmatiile lui Pricopie si sustine ca “in loc sa perfectioneze procedurile existente si sa le puna in acord cu deciziile instantelor care au obligat CNEE-ul [Centrul National de Evaluare si Examinare, organismul din subordinea Ministerului Educatiei care s-a ocupat de licitatie – n.red] si MEN-ul la transparenta, predictibilitate si legalitate, domnul ministru declara ca ‘… in acest moment, la ministerul educatiei se lucreaza la un material, respectiv o propunere catre Guvern, fie vorbim despre o lege a manualelor – va fi un document nu foarte extins, dar in care sa se precizeze foarte clar in ce conditii se face achizitia pentru manuale – fie vorbim de un capitol distinct la ordonanta de urgenta privind achizitiile publice, pentru ca sistemul actual nu este viabil …'”.

Ministerul Educatiei a finalizat in 2013 noi programe scolare pentru clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a. Programele scolare pentru clasa pregatitoare si clasa I s-au aplicat din septembrie 2013; cu alte cuvinte, septembrie 2013 a fost primul inceput de scoala in care elevii de clasa I au avut programa noua, dar manuale care nu erau in concordanta cu ea.

Programa scolara noua pentru clasa a II-a s-a aplicat in scoli din septembrie 2014 (adica elevii care anul trecut au facut clasa I dupa programa noua, acum continua clasa a II-a dupa curriculum de asemenea nou, in concordanta cu programa din clasa I). Numai ca septembrie 2014 a inregistrat o noua premiera: a fost pentru prima data cand elevii de clasele I si a II-a au inceput scoala fara niciun fel de manual pe banca: nici conform programei, nici manual vechi. Motivul: Ministerul Educatiei nu a finalizat licitatia pentru manuale scolare pana la 15 septembrie 2014 si nici nu a dat comanda pentru manualele vechi, pana la inceputul scolii, sperand ca nimeni sa nu conteste rezultatele licitatiei.

Licitatia pentru manuale scolare noi (print si digitale) pentru clasele I si a II-a, conforme cu noile programe scolare, a fost lansata in luna aprilie 2014.