8dec14hpemyr

2014 a fost un an plin de orori, frica si disperare pentru milioane de copii.

Cu 15 milioane de copii prinsi fara voia lor in conflicte majore, Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) declara 2014 un an devastator pentru copii.

UNICEF afirmă că, la nivel global, aproximativ 230 de milioane de copii trăiesc în ţări şi regiuni afectate de conflicte armate.

”Au fost ucişi copii în timp ce studiau în sălile de clasă şi în timp ce dormeau în paturile lor; au fost lăsaţi orfani, răpiţi, torturaţi, recrutaţi, violaţi şi chiar vânduţi ca sclav. Niciodată în istoria recentă nu au fost atât de mulţi copii supuşi unei astfel de brutalităţi’, a declarat Anthony Lake, directorul executiv al UNICEF.

Ameninţări grave au apărut de asemenea pentru sănătatea şi bunăstarea copiilor, precum focarul de Ebola în ţările vest-africane Guineea, Liberia şi Sierra Leone, unde mii de copii au rămas orfani şi circa 5 milioane sunt privaţi de şcoală.

Totodată, 538 de copii au fost ucişi şi 3.370 răniţi în Fâşia Gaza în timpul războiului de 50 de zile dintre trupele israeliene şi militanţii Hamas, a mai spus oficialul UNICEF.

UNICEF afirmă că, în Siria, peste 7,3 milioane de copii au fost afectaţi de războiul civil, inclusiv 1,7 milioane care au fugit din ţară. În Irak, aproximativ 2,7 milioane de copii au fost afectaţi de conflict, dintre aceştia cel puţin 700 fiind mutilaţi sau ucişi în 2014.