educatie timpurieMinistrul Educaţiei Naţionale, Remus PricopieE.S. Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, şdirectorul executiv al Asociaţiei OvidiuRo, Maria Gheorghiu, au participat miercuri, la videoconferinţa dedicată sprijinirii educaţiei timpurii a copiilor din România, în special a celor ce provin din familii defavorizate, ca principală modalitate de reducere a ratei abandonului şcolar, la nivel naţional. La evenimentul desfăşurat la sediul MEN, au mai participat inspectorii şcolari generali şi adjuncţi din cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti, inspectori de specialitate, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale din comunităţile care implementează programul „Fiecare Copil în Grădiniţă”, iniţiat şi susţinut de Asociaţia OvidiuRo.

În cadrul evenimentului, Excelenţa Sa Ambasadorul Israelului, Dan Ben-Eliezer, a făcut o donaţie, în numele ambasadei,  pentru programul naţional „Fiecare Copil în Grădiniţă”.

Programul „Fiecare Copil în Grădiniţă” (FCG), lansat în 2010, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, a condus la o creştere spectaculoasă a numărului de copii din familii cu venituri reduse care s-au înscris la grădiniţă, precum şi a frecvenţei regulate a acestora. În prezent, programul este implementat în 45 de comunităţi din 11 judeţe, iar de el beneficiază 2.200 de copii. În primii 4 ani de implementare a programului, rata medie de prezenţă a copiilor la grădiniţă a fost de 81% – mai mult decât dublul prezenţei medii înregistrate anterior, indicând succesul acestei iniţiative.

Ministerul Educaţiei Naţionale, Ambasada statului Israel la Bucureşti şi Asociaţia OvidiuRo împărtăşesc viziunea că educaţia timpurie este fundamentală în construirea unei baze de cunoştinţe şi valori care asigură condiţiile necesare dezvoltării intelectuale, emoţionale şi sociale a copiilor din România. De asemenea, atât Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi Ambasada Israelului apreciază activităţile organizaţiilor nonguvernamentale pentru ajutarea copiilor defavorizaţi din România şi, în special, cele realizate de Asociaţia OvidiuRo, care oferă acestora şanse egale la dezvoltare personală, motiv pentru care îşi propun să susţină activ extinderea programului, la nivel naţional.