SONY DSCNu neglija durerile de spate!

Partea inferioară  a spatelui susține cea mai mare parte a greutății corporale și e cea mai afectată de dureri. Potrivit dr. Ion Manea, directorul medical al clinicii Bio Ortoclinic, în multe cazuri, senzațiile neplăcute de la nivelul spatelui pot semnala existența unor problemele mai grave de sănătate care afectează musculatura, ligamentele, articulațiile, oasele sau rinichii.

Comparând statisticile din 187 de țări, cercetătorii americani și australieni au constatat, recent, că aproape 10% din populația lumii,“ inclusiv copiii, suferă de lombalgii. Mai mult, studiile acestora au arătat că durerile lombare sunt principala cauză a incapacității de muncă la scară mondială și se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă.

– Cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este leziunea unui mușchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăți sau de dormitul într-o poziție inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoțită de amorțeală. În aceste cazuri se recomandă, în general repaos fizic și căldură locală. Se interzice căratul greutăților, statul în picioare sau în frig, iar medicația decontracturantă a musculaturii și antiinflamatorie se prescrie doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale, susține specialistul clinicii de tratament nechirurgical, fizioterapie și recuperare medicală Bio Ortoclinic.

O altă cauză a acestor dureri poate fi osteoartrita, o problemă de sănătate care constă în degenerarea articulațiilor și, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialiști în urma unor investigații amănunțite.

– Hernia de disc, acea rupere a unui disc intervetebral determinată de presiunile create asupra coloanei, care includ efortul fizic intens sau traumele, poate cauza dureri de spate. De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părții inferioare a spatelui, feselor și membrelor inferioare. În fază acută, se recomandă prezentarea de urgență la medic, iar în recuperare, ședințe regulate de fizioterapie, elongații, mobilizare vertebrală și masaj terapeutic. Pentru stabilizarea musculaturii coloanei se utilizează sistemul David și kinetoterapia. În cazurile grave, atunci când examenele RMN o indică, poate fi necesară și intervenția chirurgicală.

Bio Ortoclinic Fibromialgia, o afecțiune cronică manifestată prin oboseală, depresie și dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor în cel puțin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a șoldurilor, reprezintă, de asemenea, o posibilă cauza a durerilor de spate. În astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, în funcție de fiecare caz în parte.

– Osteoporoza cauzează, o dată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenței oaselor. Pe fondul acestei fragilitati, întinderile zilnice, ridicarea unei oale, căratul unei sacoșe de la piață sau o căzătură pot determina fracturarea oaselor slăbite. Problema poate fi remediată printr-un tratament adecvat și prin intervenție chirurgicală.

O infecție, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, în cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. Acestea se depistează însă prin investigații suplimentare și se tratează doar la recomandarea medicului. „Cum toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de cineva care nu e de specialitate, este bine să mergeți la medic atunci când problemele se acutizează, pentru a primi tratamentul potrivit”, a subliniat dr. Ion Manea, specialist în medicină de familie, directorul medical al clinicii de tratament nechirurgical, fizioterapie și recuperare medicală Bio Ortoclinic, din București.

De zece ani în România, Bio Ortoclinic tratează afecțiunile a peste 10.000 de pacienți începând de la dureri de spate până la hernia de disc, discopatie, scolioză, spondiloză, lombosciatică, lumbago, cifoză, maladia Scheuermann, spondilolistezis și nu numai. Pentru detalii suplimentare accesați www.ortoclinic.ro (telefon 021/796.19.31 sau 0754.060.060).