healthy-womanDin dorința de a oferi fiecărei femei din România șansa de a se informa corect despre sănătatea ei, Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES continuă campania  de informare “Rămâi femeie”, lansată în iunie 2012. Campania se adresează tuturor femeilor și le prezintă acestora inforamții despre cum se pot trata fibroamele uterine printr-o intervenție minim invazivă, nedureroasă și cu o durată medie de 30 de minute.

Astfel, s-a organizat pentru jurnaliști o discuție liberă cu tema “Embolizarea fibromului uterin – o alternativă responsabilă la medicina clasică”, alături de Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiolog cu competență în radiologie și neuroradiologie intervențională, primul doctor care a adus această operație și în România, în 2001.

Campania va continua cu seminarii lunare GRATUITE, la care poate participa oricine dorește mai multe informații despre boală sau despre tratementul prin embolizare, adică prin închiderea vaselor de sânge care hrănesc fibroamele. De altfel, următorul seminar deschis către public va avea loc în data de 20 noiembrie 2014. Singura condiție de participare este ca doritorii să se înscrie în prealabil la seminar, fie pe site-ul www.ramaifemeie.ro, fie pe pagina de Facebook a Centrelor de Excelență ARES:  https://www.facebook.com/CentreleDeExcelentaAres.

“Am inițiat acest demers pornind de la cifre concrete: 60% dintre femei sunt diagnosticate cu fibrom uterin, la nivel mondial. Dintre acestea, 70% primesc recomandare pentru histerectomie, uneori chiar histerectomie cu scoaterea ovarelor, deși această recomandare este corectă în doar 20% din cazuri. Practic, 80% dintre femeile diagnosticate cu fibrom uterin nu primesc informații și despre posibilitatea de a emboliza fibromul, în ciuda faptului că 90% dintre fibroame pot fi tratate folosind tehnici minim invazive, care nu doar că reduc riscurile unei operații, dar nici nu duc la infertilitatea pacientei”, explică Iulian Pleșcan – COO Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES.

“Una din explicațiile posibile pentru această situație este bariera celor 5 mituri asociate embolizării, mituri care, la rândul lor, sunt generate de lipsa de informare a persoanelor care le formulează, sau chiar mai grav, le propagă. Majoritatea pacientelor mele aveau informații eronate despre embolizare precum: <<Este o procedură foarte dureroasă!>> sau <<Se pot produce infecții grave ajungând până la deces!>> sau <<Nu este eficentă, fibroamele recidivează!>> sau <<Nu elimină riscul de cancer!>> sau chiar <<Nu mai poți avea copii!>>. Și acestea în contextul în care fiecare dintre aceste mituri nu are acoperire în realitate!”, afirmă Doctorul Rareș Nechifor – Șeful Secției de Radiologie Intervențională ARES București.

Spre exemplu, dacă vorbim de intensitatea și durata durerii, în cazul chirurgiei clasice, durerea și timpul de recuperare este de 1-2 săptămâni, față de cele 1-2 zile, în cazul embolizării.

Totodată, riscurile asociate anesteziei sunt 0 într-o procedură de embolizare, din simplul motiv că nu se face anestezie. Procedura implică doar o simplă înțepătură cu acul, similară celei de recoltare a probelor de sânge.

În plus, riscul de infecție este de 5 ori mai mic în cazul embolizării, comparat cu cel al chirurgiei, iar riscul de deces este de 1 la 50.000 de cazuri față de 1 la 1.500 de cazuri.

Tot la fel, riscul de recidivă este de doar 2% în cazul embolizării, față de 60% în cazul miomectomiei – procedura de scoatere pe cale chirurgicală a fibromului, iar riscul de cancer este de doar 0,1%.

Deasemenea, riscul de infertilitate este de doar 2%, față de 100% în cazul histerctomiei.

“Tocmai de aceea, fac apel la responsabilitate din partea tuturor celor care propagă aceste mituri, pacienți și medici deopotrivă! Trăim în secolul 21, iar medicina a avansat enorm, oferind din ce în ce mai multe alternative în tratarea diverselor afecțiuni. Embolizarea fibromului uterin chiar este o alternativă responsabilă la medicina clasică!”, mai spune Doctorul Rareș Nechifor.

“Credem cu tărie că acesta este noul pas în medicină, că acesta este viitorul! Un viitor pe care noi l-am abordat deja, iar pacientul s-a identificat imediat cu crezul nostru. Rămânem de părere că medicina este revoluționară abia atunci când tratează afecțiunea pacientului, păstrându-i totodată integritatea anatomică.”, conchide Iulian Pleșcan.

Având cea mai mare experiență din Europa în traterea fibromului uterin prin embolizarea acestuia, ARES este totodată și primul Centru European de Excelență în Terapia Fibroamelor Uterine din Europa de Est, organizând cu succes traininguri pentru doctorii din Europa care doresc să se specializeze în această abordare.

În cadrul Centrelor de Excelență ARES s-au tratat cu succes peste 7000 de cazuri, evitându-se astfel 24000 de zile de spitalizare și 1000 de ani de concediu medical, 3000 de cazuri de menopauză precoce, 500 de infecții, 300 de complicații majore și 6 decesuri. Totodată, 84 de femei au putut să devină mămici.