oboseala cronicaSpecialiștii atrag atenția că toamna și la începutul iernii sunt diagnosticate cele mai multe cazuri cu Sindrom de Oboseală Cronică. Deși această boală este încă în curs de cercetare, studiile arată că în lunile reci, în care apar răcelile, cresc și cazurile de S.O.C.

Sindromul de Oboseală Cronică este o afecțiune caracterizată prin oboseală intensă, ce persistă mai mult de 6 luni, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, insomnie, migrene   depresie, sau alergii. Manifestările sunt similare asteniei, afecțiune prezentă în această perioadă sub forma asteniei de toamnă.

În contextul stilului modern de viață, în care tot mai mulți oameni au o alimentație dezechilibrată, săracă în nutrienți, petrec multe ore la birou și nu practică sport, specialiștii trag un semnal de alarmă pentru luarea unor măsuri care să reducă riscul instalării sindromului de oboseală cronică.

Cercetările din ultimii 20 de ani arată că deficiența de nutrienți din organism este una dintre cauzele afecțiunii. Alte cauze pot fi stresul, sistemul imunitar slăbit sau infecțiile.

S.O.C. afectează de 4 ori mai multe femei decât bărbați și apare de obicei la adulții cu vârste între 20 și 50 de ani. Cu toate acestea, boala poate apărea la orice vârstă, chiar și în rândul adolescenților.

Doar 20% dintre cei care suferă de S.O.C.  ajung sa fie diagnosticați de medic, din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afecțiuni precum astenie prelungită, depresie și altele.

Statisticile internaționale arată că prevalența globală a bolii este estimată la 2.6%, în timp ce în Europa sunt peste 1.200.000 de pacienți diagnosticați cu S.O.C.

Mai mult, din cauza simptomelor care pot deveni invalidante, 50% din cei afectați de S.O.C. nu își pot continua activitatea profesională, în timp ce 40% reușesc să continue să lucreze, însă doar cu jumătate de normă. Sindromul de Oboseală Cronică se tratează cu condiția absolut necesară de ținere sub control a simptomelor.

Mai ales în această perioadă rece, când organismul e mai vulnerabil, specialiștii recomandă populației o dietă echilibrată, susținută de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe care să acopere toți micronutrienții esențiali pentru menținerea nivelului de energie și imunitate.

Pe lângă corectarea alimentației, alte sfaturi includ adoptarea unui program cu exerciții de relaxare, masajul și practicarea exercițiilor fizice de cel puțin 2 ori pe săptămână, pentru îmbunătățirea calității somnului.