Conferinta Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie - Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal  si consumul de bere in RomaniaUn studiu realizat de catre Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie si dat publicitatii marti afirma faptul ca burta de bere este un mit.

Cercetarea demonstreaza ca un consum moderat de bere nu influențează indicele de masa corporala, circumferinta abdominala sau raportul talie/sold, unii dintre cei mai relevanti indicatori somatici pentru statusul ponderal.

Realizat in perioada martie – aprilie 2014, la nivel național, studiul a fost coordonat de catre Corina-Aurelia Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei si Presedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

“Iată că la doar un an distanță de la lansarea primului studiu derulat în România pe tema consumului moderat de bere, putem să facem publice rezultatele celei de-a doua cercetări realizate de Centrul nostru. Dacă anul trecut demonstram relația dintre consumul moderat de bere și activitatea de memorare și nivelul de atenție, anul acesta reușim să distrugem unul dintre miturile asociate berii, acela că ar fi vinovată pentru apariția “burții de bere”. Ne bucurăm că putem să venim cu vești bune pentru iubitorii acestei băuturi cu multiple calități”, a declarat marti Corina Zugravu,  Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Obiectivul cercetarii a fost acela de a evalua influenta consumului moderat de bere asupra a trei parametri somatici – indicele de masa corporala (IMC), circumferinta abdominala si raport talie/ sold -, cu un accent particular pe circumferinta abdominala. Dintre cei trei, indicele de masa corporala (IMC) este considerat cel mai bun indicator al statusului ponderal, el calculandu-se pe baza inaltimii si a greutatii individului.

In cadrul studiului au fost inclusi 1508 subiecti, femei si barbati, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul rural si urban. Acestia au raspuns intrebarilor dintr-un chestionar standard si au fost supusi unor masuratori de circumferinta abdominala si circumferinta la nivelul soldurilor. Chestionarul completat a cuprins un segment referitor la caracteristicile socio-demografice ale repondentilor, un segment de tip FFQ (food frequency questionnaire), adaptat alimentelor consumate in tara noastra si un segment alcatuit din 8 intrebari care se refera la nivelul si tipul de activitati fizice efectuate in mod curent de catre repondenti.

“Desi la nivel european cercetatorii s-au implicat in repetate randuri in studierea legaturii dintre consumul moderat de bere si greutatea corporală, in tara noastra nu au existat pana in acest moment studii in aceasta directie. Cu doar 43 Kcal/100 ml, berea a fost acuzată pe nedrept că ar fi cauza apariției „burții de bere”. Rezultatele cercetarii noastre, realizate la nivelul populației României, demonstrează însă ca un consum moderat de bere nu influenteaza parametrii somatici luati in discutie, in unele cazuri avand chiar un rol vizibil  în scaderea anumitor valori.”, a adăugat Corina Zugravu.

Raportul consum de bere – circumferinta abdominala

Rezultatele studiului au demonstrat ca un consum moderat de bere nu influenteaza valorilor normale pentru circumferinta abdominala, nici la femei, nici la barbati, indiferent de varsta, gradul social sau efortul depus. Cercetarea infirma astfel mitul conform caruia consumul de bere conduce la aparitia asa numitei “burti de bere”.

Raportul consum de bere – raport talie/sold:

Rezultatele studiului nu au evidentiat nici de aceasta data depasirea valorilor normale ale raportului talie/sold, nici in cazul femeilor si nici al barbatilor consumatori de bere, in cantitati moderate.

Raportul consum de bere – indice de masa corporala (IMC):

Consumul de bere poate fi asociat cu indicele de masa coporala insa intr-o directie neasteptata: in unele cazuri s-a constatat scaderea IMC legată de consumul moderat de bere, mai ales in cazul femeilor. In niciunul dintre cazurile studiate, consumul de bere nu a fost asociat cu cresterea indicelui de masa corporala.

Corina Zugravu completează: “Ca si cea mai importantă cercetare pe aceasta tema, realizata in Cehia, in 2003, studiul nostru ajunge la concluzia ca un consum moderat de bere nu este insotit de valori marite ale IMC, circumferintei abdominale si a raportului talie/sold in populatia generala. In concluzie, studiul de fata contrazice ideea ca un consum moderat de bere poate conduce la cresterea in greutate, precum si ideea ca berea poate fi asociată cu cresterea circumferintei abdominale. Putem deci concluziona ca berea este doar o bautura/aliment al carei consum nu are drept consecinta obezitatea centrala („burta de bere”).”

Un consum moderat de bere se refera la o cantitate zilnica de 660 ml de bere pentru barbati si 330 ml de bere pentru femei, cu maxim 5% alcool. Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie recomanda introducerea unui consum moderat de bere ca parte a unui stil de viata sanatos.

Coordonatoarea studiului, Corina Aurelia Zugravu, activeaza in prezent ca lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti. Este autoarea a numeroase studii in domeniul nutritiei, in special studii care s-au concentrat pe analiza comportamentului legat de alimentatie al diferitelor categorii de populatie, iar activitatea sa stiintifica si de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului in cinci volume de specialitate si peste 100 de articole si studii publicate.

Centrul de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.

Înfiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.

În iulie 2013, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie au fost făcute publice rezultatele primei cercetări în domeniu de la noi din țară. Astfel, potrivit acestui studiu, consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria și nivelul de atenţie.