bucatarienutritiacopilului2Familia este cruciala pentru dezvoltarea comportamentului alimentar al copilului. O paleta larga de mancaruri sanatoase pe care le are la dispozitie acasa se coreleaza cu un consum mai bun de fructe, legume si produse cu calciu.

Exemplul trebuie sa fie pozitiv, cu o opozitie clara fata de sedentarism, cu monitorizarea copilului, a orelor de stat in fata ecranului si trebuie asigurat accesul in zonele de joaca si recreationale.

Expunerea de la o varsta mica la alimente cu calorii goale poate sa duca la cresterea ponderala si consecutiv la o stima de sine scazuta si o calitate inferioara a vietii.

Studiul American DIETARY SOURCES OF ENERGY, SOLID FATS, & ADDED SUGARS AMONG CHILDREN & ADOLESCENTS IN THE UNITED STATES a identificat ca sursa majora de calorii goale in randul copiilor bauturile carbogazoase si de fructe, deserturile pe baza de lactate si de carbohidrati, pizza si laptele integral.

 

nutritiacopilului1Copiii ar trebui sensibilizati prin implicarea lor in prepararea alimentelor cu explicatii legate de ingredientele folosite: “punem si ou ca sa crestem mari, afine ca sa vedem mai bine, lapte ca sa avem oasele tari” pentru ca o explicatie logica va avea un impact mare in perioada in care se acumuleaza cel mai usor informatiile.

Atentie mare la folosirea mancarii pentru a “imbuna” copiii irascibili, aceasta atitudine poate sa se generalizeze si sa duca la o metoda de calmare pe termen lung si la mancat emotional.

Dietele pentru copiii cu supraponderalitate sau obezitate trebuie sa fie supravegheate de un medic, fara a institui reguli foarte stricte sau regimuri puternic hipocalorice pentru a nu afecta cresterea si dezvoltarea cognitiva a tanarului pacient.

 

iustina mogos-217x300Dr. Iustina Cosmina Mogos – consiliere nutritionala, endocrinologie

Pentru mai multe informatii o puteti contacta pe email: iustinac@yahoo.com