imagesToţi elevii de clasa a IV-a continua joi evaluarea naţională, cu cea de-a dua proba, la matematica, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Evaluarea naţională va continua, vineri, cu proba de limbă maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale).

Subiectele pe care le-au avut  miercuri de rezolvat elevii de clasa a IV-a in cadrul evaluarii nationale la Limba romana au fost publicate de Ministerul Educatiei. Testele au fost pe doua numere, astfel incat doi elevi care au stat in banca unul langa celalalt nu au avut aceleasi subiecte.

Elevii de clasa a IV-a au sustinut in premiera acest tip de teste, ale caror rezultate nu vor fi trecute in catalog. Timpul de rezolvare a subiectelor a fost de 60 de minute.

Miercuri, 28 mai, odata cu testarea la Limba romana a elevilor de clasa a IV-a, au debutat, in premiera, evaluarile nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a. Sensul acestor evaluari il reprezinta, deopotriva, analizarea corecta a sistemului de invatamant si inceputul cresterii performantei scolii romanesti, sustine Ministerul Educatiei.

Gasiti AICI subiectele la Limba romana pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a IV-a:

Evaluarile nu vor avea ca finalitate o nota in catalog, ci le ofera profesorilor, elevilor si parintilor informatii concludente despre nivelul de pregatire si despre ceea ce trebuie imbunatatit, informeaza Ministerul Educatiei, care precizeaza ca la nivel national, va exista un raport, similar raportului PISA, cu evaluari pe fiecare competenta, pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.

Acest tip de evaluari este prevazut in Legea Educatiei, insa este pentru prima data cand testele se aplica la nivel national, dupa doi ani in care Ministerul Educatiei a aplicat evaluarile in sistem pilot.

Calendarul evaluarilor nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a:

28 mai 2014: Clasa a IV-a – Limba romana

29 mai 2014: Clasa a IV-a – Matematica

30 mai 2014: Clasa a IV-a – Limba materna

2 iunie 2014: Clasa a II-a – Scris-citit Limba romana

3 iunie 2014: Clasa a II-a – Scris-citit Limba materna

4 iunie 2014: Clasa a II-a – Matematica

5 iunie 2014: Clasa a VI-a – Limba si comunicare

6 iunie 2014: Clasa a VI-a – Matematica si Stiinte ale naturii

Subiectele au fost redactate de Centrul National de Evaluare, iar timpul de rezolvare a subiectelor este de 60 de minute pentru clasele a IV-a.

Nu vor exista camere de luat vederi, iar rezultatele nu vor fi publice. Notele pe care le vor lua elevii “se discuta cu parintii, se discuta la nivelul consiliului profesoral, se discuta la nivelul inspectoratului, iar noi la nivelul MEN vom da rapoarte la nivel national si vom putea sa spunem exact care este nivelul de performanta al elevilor folosind anumite criterii.

Evaluarea de la finalul clasei a IV-a este realizata pe tipul evaluarilor internationale, cea mai cunoscuta dintre ele fiind testarea PISA. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a explicat in cadrul unei conferinte de presa in urma cu o luna ca scopul acestor evaluari este de “a avea un tablou foarte clar legat de nivelul de pregatire al elevilor in diferite momente. In actualul sistem pe care il avem, prima evaluare nationala se face la clasa a VIII-a. Nu exista o alta evaluare nationala”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.