lacul vacarestiParcul natural Văcărești ar putea fi amenajat și deschis bucureștenilor, fără a afecta habitatele, până la sfârșitul acestui an și se vor găsi formule de despăgubire, deoarece dreptul de proprietate trebuie să fie sacru și inviolabil, a declarat, pentru Agerpres.ro, Anne-Marie Jugănaru, secretar de stat în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice.

”Consiliul General al Primăriei Capitalei a dat aviz favorabil pentru ca zona Lacului Văcărești să poată fi declarată parc natural și acesta este un lucru foarte important. Urmează să amendăm Ordonanța 57 și să promovăm printr-o Hotărâre de Guvern instituirea acestui parc natural, ținând însă seama de faptul că acolo au fost oameni care au avut proprietăți și care și-au dovedit în instanță acest drept. În Delta Văcărești vorbim de 189 de hectare, dintre care doar 40 sunt revendicate. Este evident că se va găsi o formulă de despăgubire așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri similare. Dreptul de proprietate trebuie să fie sacru și inviolabil, dar dincolo de asta trebuie să ne gândim și la necesitățile acestui oraș, al locuitorilor lui care au nevoie de un aer mai curat și de mai multă vegetație ()”, a afirmat Jugănaru.

În ceea ce privește termenul în care aria naturală protejată ar putea fi accesibilă locuitorilor Capitalei, potrivit sursei citate, cel mai probabil în vara acestui an va fi emisă HG prin care se instituie parcul natural, iar până la sfârșitul anului, zona ar putea fi deschisă publicului.

Delta Bucureștiului din Lacul Văcărești, cunoscută și sub denumirea ‘Delta dintre blocuri’, reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței.

Lacul Văcărești a fost conceput de administrația comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița și a fost proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986, dar au fost sistate după 1989.

La suprafața celor aproape 200 de hectare de vegetație și zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de pești, rațe sălbatice, lebede, șopârle sau pescăruși. Conform datelor organizației Salvați Dunărea și Delta, în țările din regiune, Praga numără 88 de arii protejate urbane, Varșovia 13, Belgrad două, Budapesta cinci și Sofia un parc natural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.