ursulet diareeDacă în sezonul rece suntem „abonați” la viroze, gripă și alte infecții respiratorii, vara ne confruntăm mai frecvent cu infecții digestive. Bolile diareice sunt de obicei trecătoare și fără urmări grave, însă simptomele lor devin de-a dreptul chinuitoare dacă nu sunt tratate rapid. Gândiți-vă că poate cu o răceală sau cu nasul puțin înfundat putem merge la serviciu, dar din cauza diareei suntem nevoiți să rămânem acasă. Iată de ce este esențial să avem la îndemână un remediu rapid și eficient în caz de diaree.

Ce este diareea?

Diareea este un simptom și nu o boală. Medicii definesc diareea prin emisia a peste 3 scaune lichide în 24 de ore. În general se vorbește despre diaree când numărul scaunelor diareice crește în mod semnificativ, iar cantitatea de apă din scaun este crescută. Diareea poate fi: acută, atunci când debutează brusc și durează între 7 zile și maximum 3 săptămâni, sau cronică, atunci când durează peste 3 săptămâni.

Diareea reprezintă un dezechilibru între absorbția și secreția de apă. În mod normal, intestinul reglează absorbția și secreția apei pe care organismul o utilizează astfel încât scaunele să aibă o textură normală. Din cauza unor factori care agresează și inflamează mucoasa intestinală, echilibrul dintre absorbție și secreție se poate distruge și astfel apare diareea.

Care sunt cauzele diareei?

Diareea poate avea numeroase cauze:

  • în majoritatea cazurilor, ea este cauzată virusuri (gastroenterite) sau de bacterii, care se multiplică în intestin provocând o inflamație care împiedică funcționarea normală a acestuia;
  • alimente contaminate sau lipsa igienei care favorizează contaminarea virală sau bacteriană;
  • unele preparate alimentare foarte condimentate pot provoca diaree deoarece irită mucoasa intestinului;
  • anumite boli precum alergiile sau intoleranțele alimentare (la gluten, lapte ș.a.), boala Crohn…;
  • unele medicamente (de exemplu antibioticele).

Cum se tratează diareea?

De la primele semne de diaree, regula de aur este compensarea pierderii de apă și săruri minerale. Cum se poate face acest lucru? Beți multe lichide: ceai de mentă, afine, apă plată ușor îndulcită cu glucoză, supă limpede degresată, apă în care s-a fiert orez. Luați înghițituri mici, dar frecvente. Puteți lua și o soluție de rehidratare orală, recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și pe care o puteți găsi în farmacii. Cantitatea se consumă în 24 de ore. Deshidratarea este amenințătoare în special pentru copii, vârstnici și persoane cu boli cronice. În cazurile severe, soluția este prezentarea de urgență la camera de gardă a unui spital.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, acesta variază în funcție de starea și vârsta fiecărui pacient și este bine a fi recomandat de un medic sau de un farmacist.

Ce tratament alegem în caz de diaree?

Există mai multe tipuri de antidiareice. Medicamentele care încetinesc tranzitul intestinal diminuează motilitatea intestinului și reduc numărul scaunelor diareice. Limitează așadar diareea, dar nu protejează intestinul, iar administrarea lor antrenează efecte secundare și interacționează cu alte medicamente. Un nou antidiareic care acționează rapid și eficient în caz de diaree, iar în același timp restabilește funcția normală a intestinului se bazează pe o substanță numită gelatină tanat.

Gelatina tanat este un produs cu acțiune medicală, formând o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limitează contactul agenților patogeni sau al toxinelor cu mucoasa intestinală, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Gelatina tanat are rolul de a restabili funcția fiziologică a peretelui intestinal și de a proteja mucoasa intestinală inflamată. Prin studii clinice s-a demonstrat că gelatina tanat are proprietatea de a controla și a reduce numărul scaunelor diareice. Efectul apare rapid, în primele 12 ore de la administrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.