partial handicapMinistrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi Ministrul Muncii Rovana Plumb au semnat ordinul comun privind modificarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, a anuntat marti Ministerul Sanatatii.

Reamintim că sechelele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele / paraplegiile, tetraparezele / tetraplegiile,monoparezele/monoplegiile sihemiplegiile/hemiparezele.

Ordinul inițial (762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap) a avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe(parapareze/paraplegii,tetrapareze/tetraplegii,monopareze/monoplegii), indiferent de cauză (debutul afecțiunii din nastere sau dobândit ulterior), vârstă și statut.

Au fost omise hemiplegiile/hemiparezele–adică diagnostice introduse odată cu semnarea acestui ordin.

Cu alte cuvinte, prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificării internaţionale a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii, vine în completare cu introducerea afecțiunilor de hemiplegie/hemipareză.

Toate aceste afecțiuni determină limitări funcționale majore (de deplasare, de mișcare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru asigurarea nevoilor zilnice.

Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.

Inițierea unui astfel de demers din partea celor două ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afecțiuni cu limitări ale autonomiei personale NU au beneficiat până la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap.

Concret, sunt revizuite capitolele 2 – Funcţiile senzoriale şi 7- Funcţiile neuromusculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente. Acestea stabilesc:

● includerea în criterii a unor afecţiuni osteoarticulare invalidante (ex. coxartrozele), indiferent de vârsta la care au debutat şi de etiologie (cauza: malformații congenitale sau dobândite pe parcursul vieții), dar care generează un impact major asupra autonomiei persoanei, cu răsfrângere asupra familiei şi societăţii;

● aplicarea unitară a criteriilor la nivelul întregii țări, respectiv a comisiilor județene și de sector, pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie, cu încadrarea în gradul de handicap accentuat și grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare la comisie – fapt neprecizat în ordinul anterior;

 

● introducerea unor afecţiuni neurologice mai rare, care produc tulburări clinice semnificative (exemplu sindromul Prader-Willi (SPW) – disfuncţie neuro-comportamentală, distoniile musculare (primare şi secundare) – boli neurologice manifestate prin contracţii tonice involuntare susţinute, repetitive sau permanente.

Toate aceste modificări au ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități, printr-o evaluare complexă atât din punct de vedere medical, cât i al autonomiei personale.

“Salut această decizie istorică pentru pacienții care au așteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este că în sfârșit România aplică criteriile Organizației Mondiale a Sănătății. Ne adresăm unui număr de 70.000 pacienți”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

“Această modificare operată astăzi este un răspuns la semnalele venite din societate – de la cei afectați de diverse probleme de sănătate sau de la familiile acestora. Nimic nu este mai dramatic decât suferința oamenilor – suferința cauzată de sănătatea precară, de vârstă, de situația materială. Nu doar ca social-democrat, ci ca om politic responsabil cred că autoritățile unui stat trebuie sa fie în permanență alături de cei în suferință, indiferent de natura acesteia.” a declarat ministrul ministrul Muncii, Rovana Plumb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.