cum-arata-capuseleZeci de persoane, dintre care peste 40 de copii, au ajuns la spital cu intepaturi de capuse in minivacanta de 1 Mai sau au cerut sprijinul Serviciului de Ambulanta din Bucuresti pentru probleme similare.

La Institutul National de Boli Infectionase Matei Bals au ajuns 132 de persoane, o treime fiind copii, potrivit declaratiei prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul unitatii, citat de Mediafax.ro.

Alte patru persoane, au solicitat in aceeasi perioada ajutorul Serviciului de ambulanta.

Specialiştii avertizeza ca sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie.

Tocmai din aceasta cauza, medicii atrag atenţia tuturor celor care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie să se imbrace corespunzător şi să fie atenti la animalele purtătoare de căpuşe.

Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de “boala cu 1000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi “erupţie”, caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.

Medicii menţionează că nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.