buna_vestireBuna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Cunoscută popular ca Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Unii o sarbato­reau in ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie, potrivit Crestinortodox.ro.

Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, iar Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.

Cinstirea ei a fost stabilita in ziua de 25 martie, cu noua luni inainte de Nasterea Domnului, pentru ca acum are loc intruparea Fiului Lui Dumnezeu.

Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii.  Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau.  De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

De Buna Vestire, este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

In Apus, sarbatoarea este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului. Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare.

In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.