The Robot Zoo, expozitie interactiva a animalelor robotizate

animale robotizateGrand Cosmos, spaţiul expoziţional din Băneasa Shopping City, găzduieşte The Robot Zoo, o expozitie ce dezvăluie mecanismul uimitor al functionarii animalelor prin reprezentarea biomecanicii unor exemplare robotizate de dimensiuni foarte mari, comparativ cu dimensiunile reale ale respectivelor animale. Expoziţia este deschisă în perioada 27 februarie – 27 aprilie 2014.

Pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi, opt animale-robot şi peste zece statii de activităţi interactive ilustrează caracteristicile fascinantei vieţi a animalelor, precum modul în care un cameleon îşi schimbă culoarea pielii, tehnica prin care un calamar uriaş se propulsează sau abilitatea unei muşte de a se deplasa pe un tavan.

Opt animale de mari dimensiuni populează această expoziţie interactiva: cameleonul, rinocerul, calamarul, ornitorincul, o muscă cu deschiderea aripilor de 3 metri, lacusta, liliacul şi o girafă care întâmpină vizitatorii la intrare. Mecanica animalelor robotizate simulează părţile corpului echivalentele animalelor reale. În interiorul robotizat, muşchii sunt reprezentaţi de pistoane, plamanii devin saci de aer pentru ventilaţie, iar un computer ia locul creierului.

Activităţile interactive din cadrul expoziţiei includ posibilitatea de a controla cameleonul gigantic de la un panou de comandă cu ajutorul butoanelor. Totodata copiii se pot camufla, precum un cameleon, cu ajutorul unei haine speciale. Mai mult, copii vor putea sta agăţaţi pe o suprafaţă ajutorul unor mănuşi speciale, simulând astfel stabilitatea muştelor. De asemenea, cei mici vor putea construi un ornitorinc sau o creatură fantastică după bunul plac, adăugând la corpul de ornitorinc membre ale animalelor precum coada unui crocodil sau trompa unui elefant pentru a intelege mai bine cum ornitorincul reuneste diverse caracteristici ale mai multor clase de animale.

Platforma Universitatea Cosmos completeaza experienţa vizitatorilor prin susţinerea de activităţi educative, aceştia fiind introduşi în subiectul expoziţiei de către specialiştii din domeniu. Grand Cosmos a încheiat un parteneriat cu Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Studenţii specializaţi ai facultăţii vor conduce tururi ghidate în expoziţie şi vor susţine periodic workshop-uri care vor avea rolul de a completa cunoştinţele generale ale copiilor despre lumea animalelor prin prisma roboticii. De asemenea, în cadrul expoziţiei, vor rula documentare oferite de Discovery Channel. De-a lungul celor două luni, Universitatea Cosmos pregăteşte şi alte evenimente-surpriză pentru pasionaţii de robotică.

În vara acestui an, programul de la Grand Cosmos va continua cu o nouă expoziţie dedicată lumii rechinilor, “Planet Shark”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *