taxa autoCurtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat taxa auto, din perioada ianuarie 2012 – martie 2013, contrară legislației europene. Decizia obligă instanțele din România la returnarea banilor încasați de administrație în această perioadă. Informația a fost publicată de Hotnews.ro.

Potrivit unor juristi, sunt discriminatorii taxele incasate in 2012 din cauza suspendarii din legea 9/2012 a platii taxelor pentru inmatriculare interne. Aceste taxe ar trebui restituite daca cetatenii care le-au platit vor deschide procese. In ce priveste perioada ianuarie 2013 – martie 2014 (cand a fost introdus timbrul de poluare), Curtea a sublinat ca legea aplicata in acest interval aduce o modificare esentiala care inlatura discriminarea.

Taxa Borbely a fost adoptata in timpul guvernarii Boc, dar aplicabilitatea ei pentru masinile inmatriculate pana in 2007 in Romania a fost amanata pana in 2013. Taxa a functionat doua luni si sub guvernarea Ponta, fiind inlocuita in martie 2013 cu “timbrul de mediu” initiat de ministrul Rovana Plumb. La Luxemburg se judeca un proces si impotriva “timbrului de mediu”, caz inca nesolutionat.

Mai multe instante din Romania au refuzat sa restituie acesti bani, insa cetatenii ii pot recupera acum, in baza ordonantei Curtii de la Luxembourg. Astfel, potrivit specialistilor, pot face o cerere de revizuire a deciziilor acelor instante care au refuzat restituirea taxei. Decizia a pornit de la cazurile Campean si Ciocoiu, doi cetateni Romani care s-au adresat instantelor romanesti pentru a le fi restituita taxa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.