chirurgieMinisterul Sănătății continuă și în anul 2014 Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, potrivit unui comunicat.

În perioada 3-12 februarie 2014 au fost operați pe cord 12 copii cu diverse malformații cardiace complexe, din care 9 la Spitalul de Copii Marie Curie și 3 la Institutul de Boli Cardiovasculare Prof.Dr.George I.M.Georgescu Iași.

Programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică s-a extins în anul 2014 și la Institutul de Boli Cardiovasculare Prof.Dr.George I.M Georgescu Iași, unde doi medici italieni s-au deplasat în perioada 09-12 februarie 2014 pentru a opera pe cord 3 copii cu malformații cardiace complexe. Medicii italieni au fost spriiniți în timpul operațiilor de 6 medici români, 2 anesteziști și 4 chirurgi, și 8 asistenți medicali, care se află în curs de pregătire în acest domeniu.

Operațiile au decurs cu succes, fără evenimente deosebite, starea copiilor este stabilă, doi dintre ei aflându-se deja pe secția de chirurgie, iar unul fiind încă în terapie intensivă, se mai arata in comunicat.

În următoarele două săptămâni, două asistente medicale din Iași vor pleca spre formare în Italia în cadrul Programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, inițiat de Ministerul Sănătății, în colaborare cu clinica San Donato și fundația Bambini Cardiopatici nel Mondo.

În săptămâna 17-21 februarie 2014, medicii și asistenții români de la Institutul de Boli Cardiovasculare Prof.Dr.George I.M.Georgescu Iași vor mai efectua încă două operații pe cord la copii cu malformații cardiace complexe.

În ceea ce privește operațiile efectuate la Spitalul de Copii Marie Curie, 7 din cei 9 copii operați au fost deja externați, ceilalți doi aflându-se încă pe secția de Cardiologie, urmând a fi externați în perioada următoare.

În perioada imediat următoare, 3 medici, 2 asistente medicale și un technician de pompă de la Spitalul de Copii Marie Curie urmează să se deplaseze spre formare în Italia, iar la sfârșitul lunii martie echipa de medici și asistenți români aflați deja în program se vor întoarce cu o echipă restrânsă de medici italieni pentru o nouă misiune de operații pe cord la copii.

Activitatea chirurgicală de la Spitalul de Copii Marie Curie și Institutul de Boli Cardiovasculare Prof.Dr.George I.M.Georgescu Iași va continua cu misiuni medicale periodice și va deveni tot mai susținută, urmând a deveni complet funcțională cu specialiștii din România, formați în cadrul programului.

Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice a început în luna august 2013 și se va desfășura pe o perioadă de trei ani. MS urmărește prin acest program dezvoltarea Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, dar și Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.