112Aproape jumătate dintre europeni nu ştiu la ce număr să sune atunci când se confruntă cu o situaţie de urgenţă într-o ţară străină, România fiind însă printre statele cu cele mai bune niveluri de cunoaştere a serviciului 112, potrivit unui comunicat transmis de CE de Ziua europeană a numărului 112, potrivit Mediafax.ro.

Conform unui sondaj Eurobarometru efectuat la sfârşitul lunii ianuarie, 49 la sută dintre europeni nu ştiu că pot contacta serviciile de urgenţă la numărul 112.

“În ciuda eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani, existenţa acestui serviciu continuă să fie ignorată de aproximativ 50 la sută din cetăţeni, inclusiv de persoanele care călătoresc cu regularitate. Cele mai scăzute niveluri de cunoaştere a serviciului se observă în rândul cetăţenilor din Grecia (10 la sută) şi din Marea Britanie (18 la sută), iar cele mai ridicate în Luxemburg (80 la sută), România (71 la sută), Polonia şi Bulgaria (70 la sută)”, se arată în comunicatul transmis marţi.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a scris în această săptămână tuturor guvernelor naţionale, adresându-le îndemnul de a îmbunătăţi funcţia de stabilire a locului în care se află apelanţii şi funcţia de accesare de către persoanele cu handicap din cadrul sistemelor 112 naţionale şi de a desfăşura campanii publicitare destinate călătorilor.

CE precizează că la 112 se poate suna din reţelele fixe şi mobe de telefonie, iar numărul este gratuit şi disponibil pretutindeni în UE.

Serviciul 112 pune apelanţii în legătură cu serviciile de urgenţă relevante (poliţia locală, pompierii sau serviciile medicale) în mai multe limbi europene. Serviciul este disponibil 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Serviciul 112 este disponibil acum în toate statele membre ale UE, alături de numerele pentru apeluri de urgenţă existente la nivel naţional (precum 999 sau 110).

Danemarca, Finlanda, Malta, Olanda, Portugalia, România şi Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr naţional pentru apeluri de urgenţă. Numărul 112 este folosit şi în ţări din afara UE, precum Elveţia, Muntenegru şi Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.