imunizareVaccinările copiilor din schema obligatorie se vor face la medicul de familie, la fel și consultațiile preventive, acestea din urmă având rol în creșterea și dezvoltarea copilului, nutriția, depistarea riscurilor și intervenția în acest sens și includ evaluarea copilului la intrarea în școală, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană.

Potrivit acestuia, consultațiile preventive se referă și la depistarea riscurilor la adolescenți, la consilierea pentru un stil de viață sănătos și la evitarea consumului de alcool, tutun, droguri.

“În pachetul de servicii medicale de bază, consultațiile preventive pentru copii se fac la externarea din maternitate și la 1 lună la domiciliul copilului, apoi la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 luni și cuprinde și educația pentru diversificare și continuarea alăptării până la 2 ani”, a spus Pană.

Potrivit pachetului, consultațiile de prevenție se vor face o dată pe an de la 4 la 18 ani, iar medicul de familie este cel care face vaccinările prevăzute în schema națională de vaccinări obligatorie pentru copii.

“Consultații programate mai complexe, în care se evaluează starea de sănătate și se identifică posibilele riscuri pentru persoanele care nu au o nicio problemă de sănătate, se vor face o dată la 3 ani pentru cei sub 40 de ani și o dată pe an pentru cei de peste 40 de ani. În cadrul acestor consultații cu rol de prevenție intră atât examinarea propriu-zisă, cât și un set de investigații la frecvență recomandată pentru grupa de vârstă și sex. Consultația preventivă include și consilierea privind evitarea sau diminuarea riscului. Aceste consultații de evaluare nu trebuie confundate cu consultația la medicul de familie pentru probleme de sănătate nou apărute”, prevede pachetul de bază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.