Vizita medic de familie in casele copiilor saraci din Hetea, foto de Cosmin BumbutAsociația OvidiuRo, cu sprijinul GSK România, a ajuns la jumătatea perioadei de implementare a programului Împreună pentru o sănătate mai bună – componenta de sănătate a programului Fiecare copil în grădiniță, un proiect ce se desfasoară pe o perioadă de trei ani. În baza finanțării de 150.000 de euro a fost posibilă dezvoltarea unor proiecte locale ce au vizat controale medicale periodice, realizarea vaccinărilor obligatorii, sprijinirea părinţilor pentru a cumpăra medicamente pentru copii, facilitarea activităţii mediatorilor sanitari și programe de educaţie pentru sănătate şi igienă cu copiii şi părinţii lor.

Astfel, după prima jumătate a programului, 17 comunități din județele Alba, Braşov, Bacău, Cluj, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Mureș, Sibiu și Vaslui au implementat proiecte de sănătate derulate în sprijinul copiilor. 850 de copii au beneficiat de analize medicale de bază gratuite la începutul anului școlar trecut. În urma acestor investigații s-a constatat că 15% dintre copii aveau paraziți intestinali, iar 8% infecții streptococice, fiind luaţi în evidenţă de medicul de familie. Anul acesta analizele se repetă, extinzându-se la aproape 1.000 de copii.

Imunitatea scăzută a copiilor, lipsa unei alimentații adecvate și condițiile de trai improprii sunt numai câteva dintre grijile zilnice cu care se luptă părinții săraci. O cauză importantă pentru care copiii săraci lipsesc de la grădiniță sunt problemele de sănătate. Datorită programului Împreună pentru o sănătate mai bună, peste 1.000 de copii au primit medicamente, vitamine și au beneficiat de transport gratuit la medic, iar 80 de copii din două sate din Covasna, care fuseseră vaccinați numai la naștere, au reușit să recupereze din decalaj.

„A trecut un an și jumătate de la lansarea componentei de sănătate a programului Fiecare Copil în Grădiniță inițiat de OvidiuRo – un proiect cu multe provocări, dar și cu rezultate și satisfacții pe măsură. Am convingerea că implicarea membrilor comunității locale încă de la începutul proiectului a contribuit semnificativ la implementarea cu succes a acestuia, pentru că au înțeles că educația copiilor este în directă legătură cu starea de sănătate a acestora. Proiectul se bucură de implicarea unor oameni inimoși, partenerii noștri de la OvidiuRo, mediatorii sociali și membrii comunității locale și, de aceea, sunt convinsă că împreună vom reuși în continuare să facem diferența în viața comunităților în care ne vom implica”, spune Andreia Cucu, Comunication Manager GSK România.

,,Ne dorim foarte mult ca fiecare copil pe care îl aducem la grădiniță să fie un copil sănătos. Acest proiect vine în sprijinul multor părinți săraci care nu reușesc să facă față numeroaselor probleme cu care se confruntă. Suntem bucuroși să avem alături de noi parteneri care ne oferă instrumentele cu care putem combate abandonul școlar, cauzat și de starea de sănătate precară a copiilor săraci, din cauza căreia lipsesc des și recuperează greu. Datorită strânsei colaborări cu echipele locale, am mai facut câțiva pași importanți către obiectivul nostru pe termen lung: transformarea programului Fiecare Copil în Grădiniță în politică publică.’’, a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator și Director Executiv OvidiuRo.

Mai mult, cu sprijinul OvidiuRo şi GSK România, în lunile iulie și august anul acesta, 120 de profesori au organizat Ateliere de Vară în 14 județe, pentru 1.500 de copiii, după un curriculum dezvoltat de OvidiuRo. Cei mici au învațat despre corpul lor, au descoperit cât de importante sunt igiena și alimentația sănătoasă și cum să se ferească de diferite boli. Copiii au fost încurajați să pună întrebări și să găsească răspunsuri, să experimenteze și să descopere, să fie creativi și să lucreze în echipă. Atelierele de Vară s-au încheiat cu o Conferință de Bune Practici la care au participat 70 de profesori și specialiști în educație.

În luna iulie, 20 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și 15 medici specialiști, implicați în programul Împreună pentru Sănătatea Rurală al Societății Studenților în Medicină din București, au organizat împreună cu OviduRo o caravană medicală în comunele Vâlcele (jud. Covasna) și Tărlungeni (jud. Brașov). 400 de copii și 380 de adulți au beneficiat de investigații gratuite (recoltare de sânge pentru colesterol, trigliceride, glicemie si hemoglobina, electrocardiograma, ecografie abdominala, teste rapide pentru streptococ, rotavirus și adenovirus).

Majoritatea copiilor au fost diagnosticați cu afecțiuni respiratorii, paraziți intestinali, anemie și rahitism. În comuna Vâlcele, din 20 de copii consultaţi, numai cinci erau sănătoși. Hrana acestor copii este săracă în vitamine și nutrienți – majoritatea mănâncă cartofi prăjiți sau pâine cu parizer, foarte puține fructe sau legume proaspete și beau foarte puțină apă. În cadrul activităților de educație pentru sănătate din grădiniță, copiii au beneficiat de o gustare sănătoasă (fructe, iaurt, cereale), iar în lunile reci mulți dintre ei au primit vitamine.

Proiectul a sprijinit medicii de familie din patru comunități ce fac parte din proiectul Fiecare Copil în Grădiniţă să deruleze controale medicale săptămânale în satele izolate în care, în mod normal, ajung foarte greu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.