fertilitateCercetătorii americani au creat o tehnică inovatoare care permite stimularea producţiei de ovule la anumite femei sterile, cu ajutorul căreia una dintre paciente, din Japonia, a reuşit să dea naştere unui copil sănătos.

Potrivit Mediafax, folosind această tehnică, medicii de la Spitalul Universitar St. Marianna din Kawasaki, Japonia, au recoltat ovule de la cinci femei suferind de insuficienţă ovariană primară. Una dintre aceste femei a născut un copil, iar o alta este însărcinată, au precizat autorii studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Un număr de 27 de femei japoneze au participat la acest experiment, iar cercetătorii au putut să preleveze de la cinci dintre ele ovule ajuns la maturitate, capabile să fie fertilizate in vitro.

Deşi această tehnică nu a fost testată pe femei care suferă de alte tipuri de sterilitate, autorii studiului intenţionează să iniţieze un nou studiu pentru a determina dacă pacientele care suferă de menopauză precoce provocată de tratamente anticanceroase precum radioterapia şi chimioterapia ar putea beneficia la rândul lor de pe urma acestei metode. Cercetătorii doresc, de asemenea, să testeze aceeaşi tehnică pe femei infertile, în vârstă de 40-45 ani.

Noul procedeu, pe care inventatorii săi l-au denumit “activare in vitro”, necesită extragerea unei părţi dintr-un ovar pentru a-l trata şi a-l reimplanta în apropiere de trompele uterine (tuburile lui Falloppio), mici tuburi care fac legătura între ovare şi uter.  Pacientele sunt tratate cu hormoni pentru a stimula creşterea ţesuturilor specializate din ovare, denumite foliculi, în care se dezvoltă ovulele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.