alimentatie sanatoasaSănătatea ficatului este tot mai greu de păstrat având în vedere felul în care cele mai multe persoane apelează la mâncarea gata pregătită care se găsește în magazinele fast-food și mai puțin la mâncarea gătită în casă, a declarat vineri la Brașov prof. dr. Mihai Voiculescu, președintele Comisiei de Hepatologie din Ministerul Sănătății.

“Senzația mea este că în acest moment bolile de ficat trec prin ceea ce s-a întâmplat în anii ’50-’60 cu bolile de inimă când, datorită unui mod de viață greșit, sedentarism, dietă bogată în grăsimi, inima a devenit o victimă. În momentul de față devine evident că ficatul este o victimă a modului greșit de a ne alimenta și a ne desfășura viața. Avem o creștere impresionantă a ficatului gras, avem o creștere dovedită științific. Ficatul gras este un ficat bolnav cu potențial cancerigen. Probleme apar și în rândul tinerilor pentru că se infectează cu virusul C, față de care nu avem încă un vaccin. Vaccinul cel mai bun este tratamentul cu interferon care-i sterilizează pe cei care poartă virusul. Categoriile de vârstă 30-50 de ani sunt expuse riscului ficatului gras, al diabetului zaharat, care trag după ele această problemă a ficatului non alcoolic. Prevalența infecției cu virusul C este cea mai mare din Europa, de 5,6 %, iar pentru virusul B 6,5% și știm că printre tineri a început să crească numărul celor cu ficatul gras”, a spus prof.dr. Mihai Voiculescu, citat de Agerpres.

Sursa citată a precizat că o analiză făcută pe studenții Facultății de medicină a arătat o proporție îngrijorătoare de tineri cu ficatul gras, fapt care arată că tinerii mănâncă de obicei mâncare fast-food și mai puțin mâncare gătită în familie.

În ceea ce privește îmbolnăvirea ficatului datorită băuturilor carbogazoase cu stabilizatori și coloranți, Mihai Voiculescu a spus că situația îmbolnăvirilor este staționară. Pericolul cel mai mare vine din direcția virusurilor și a alimentației bogate în grăsimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.