copilCopiilor li se recunosc mai multe drepturi, prin promulgarea de catre presedintele Traian Basescu a Legii 257/2013 care modifica si completeaza Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Parintii, tutorii si chiar si personalul didactic, au obligatii pentru nerespectarea carora exista sanctiuni contravenţionale ce vin în completarea legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

AICI puteti consulta forma in care aceasta a fost promulgata

O palma data de un parinte poate fi amendata cu pana la 5000 lei, iar o palma din partea unui profesor/educator, 2500 lei. Amenzile nu se aplica numai in cazul pedepselor corporale, ci si in cazul altor tratamente degradante aplicate minorilor.

Potrivit completărilor aduse actului normativ, maternităţile riscă o amendă între 500 şi 1000 lei dacă nu angajează un asistent social. Aceeaşi amendă se aplică şi dacă certificatul de naştere nu se întocmeşte în termen de 24 de ore de la venirea pe lume a copilului. Sancţiunile pot ajunge la 5 000 lei în cazul în care spitalul nu anunţă poliţia sau direcţia pentru protecţia copilului atunci când un bebeluş este abandonat de mamă.

Amendă în cuantum de 5 000 lei riscă şi inspectoratele de poliţie care nu efectuează cercetări pentru identificarea mamei care şi-a părăsit copilul în spital ori pe stradă.

Şi părinţii pot fi amendaţi. Aceştia pot primi o sancţiune contravenţională între 5 000 şi 10 000 lei în cazul în care îşi expun sau folosesc copiii pentru obţinerea de avantaje personale sau pentru a influenţa deciziile autorităţilor publice.P

Profesorii sau medicii riscă la rândul lor amenzi Printre completările aduse legii se numără şi cea potrivit căreia orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul abuzat, pot depune o sesizare la direcţia generală de asistenţă socială din judeţul de domiciliu. De asemenea, printre cei care sunt obligaţi să anunţe un abuz sunt medicii sau profesorii.

Legea a mai fost completată astfel încât părinţii care pleacă la muncă în străinătate să fie obligaţi să mandateze o persoană care să se îngrijească de copil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.