Marathon-surgeryMinistrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a estimat că în următorii doi ani vor putea fi realizate 1.200 de operații pe cord la copii, după ce departamentul de Cardiochirurgie pediatrică al Spitalului de copii Marie Curie a fost amenajat și dotat.

“În acest moment este a cincea operație în curs la Marie Curie, operație pe cord la copii până în cinci ani. Împreună cu dumneavoastră o să mergem să vedem, o să stăm de vorbă cu echipa medicală care a venit din Italia. Mulțumesc pe această cale încă o dată Guvernului pentru că, atunci când am solicitat, s-au dat bani pentru realizarea acestui program de pregătire, pe care îl vom continua doi ani de zile. (…) Vom încerca în următorii doi ani să realizăm în România 1.200 de operații pe cord, față de 200 câte facem astăzi”, a spus ministrul, în debutul ședinței de Guvern, relateaza Agerpres.

La rândul său, premierul Victor Ponta a anunțat că în cursul după-amiezii va merge la Spitalul de copii Marie Curie împreună cu ministrul Sănătății. “Împreună cu domnul ministrul Nicolăescu, după ședința de Guvern, o să mergem la Spitalul de copii Marie Curie. Înțeleg că un alt proiect important în sfârșit să realizează, domnule ministru, și chiar mă bucur foarte tare. Ieri și alaltăieri au fost primele operații. (…) Știu că urcam copiii în avioane și îi duceam în străinătate, să îi operăm”, a spus primul-ministru.

O echipă de specialiști italieni de la clinica San Donato din Milano a început luni primele operații de chirurgie cardiacă pediatrică la Spitalul de copii Marie Curie, aceasta fiind prima misiune de acest tip din cadrul programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice inițiat de Ministerul Sănătății, în colaborare cu clinica San Donato și fundația Bambini Cardiopatici nel Mondo.

Activitatea chirurgicală din Departamentul de cardiochirurgie al Spitalului Marie Curie începe anul acesta cu misiuni medicale periodice și va deveni tot mai susținută în perioada următoare, urmând a fi complet funcțională cu specialiștii din România formați până la sfârșitul programului.

Departamentul de Cardiochirurgie pediatrică al Spitalului de copii Marie Curie a fost amenajat și dotat în urma unei investiții totale de aproximativ 4,2 milioane de euro, din care: aproximativ 1,5 milioane de euro din donații publice strânse de Asociația Inima Copiilor, aproximativ 2,3 milioane de euro oferiți de Ministerul Sănătății pentru aparatura medicală, restul sumei provenind din alte donații și sponsorizări către unitatea sanitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.