defibrillationAeroportul “Henri Coandă”, Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti vor fi dotate cu defibrilatoare externe, iar 700 de angajaţi ai acestor instituţii vor fi instruiţi să le folosească, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU).

Toate defibrilatoarele sunt conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de oricine.  Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că încă de la pornire aparatul oferă instrucţiuni vocale clare, alertează automat Dispeceratul 112, iar un echipaj SMURD Bucureşti este trimis la locul incidentului.  Raed Arafat le recomandă celor care vor fi în situaţia de a folosi un defibrilator pentru salvarea unei vieţi să sune mai întâi la numărul de urgenţă 112 pentru a fi instruiţi şi prin telefon de către un specialist.

În Bucureşti există deja cinci astfel de defibrilatoare, în cele mai circulate cinci staţii de metrou, respectiv Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. În cea de-a doua etapă a proiectului urmează să fie montate alte cinci astfel de aparate, respectiv unul la Tribunalul Bucureşti, unul la Muzeul Antipa, două la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” şi un altul într-un loc ce urmează să fie stabilit, relateaza Mediafax.

Secretarul de stat a precizat că, în cazul unui stop cardiac, este vorba de o urgenţă maximă, iar fiecare minut pierdut scade cu 10 la sută şansele de supravieţuire. Din acest motiv în lume s-a încercat găsirea de soluţii astfel încât să se poată interveni cu rapiditate.

“Acum punem la dispoziţia omului de rând un defibrilator externe automat, care îi permite să intervină şi nu-i permite să greşească. Aparatul analizează ritmul cardiac, iar omul doar apasă pe butoane, la indicaţia aparatului. În momentul în care aparatul începe să fie utilizat, fiind legat de Serviciul 112, în dispecerat se declanşează o alarmă”, a explicat secretarul de stat.

Acesta a precizat că, în viitor, defibrilatoarele ar putea fi monitorizate prin GPS, ceea ce ar permite echipajelor de intervenţie identificarea exactă a locului în care acestea sunt folosite.  Raed Arafat a mai spus că această iniţiativă ar trebui preluată de cât mai multă lume şi în cât mai multe locuri. În opinia sa, fiecare angro sau centru comercial ar trebui să aibă cel puţin un astfel de aparat şi personal care să ştie să-l folosească.

Secretarul de stat a precizat că astfel de aparate există deja de mulţi ani în SUA, Franţa, Germania, Italia, Austria. Arafat şi-a exprimat speranţa că în viitor vom putea avea şi noi astfel de aparate “la fiecare colţ de stradă”.

Arafat a mai spus că în Statele Unite ale Americii defibrilatoarele externe automate sunt cel mai des folosite în cazinourile din Las Vegas, iar şansa de supravieţuire este de peste 80 la sută dacă sunt folosite în primele două minute.

Preşedintele ARISU, Nicolae Stavre, a spus că cele cinci defibrilatoare montate anul trecut nu au fost folosite până în prezent şi a precizat că ar fi necesară o semnalare mai agresivă a prezenţei lor în spaţiile publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.