baniMinistrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, miercuri, la România TV, că se analizează soluţia unei majorări selective a alocaţiilor pentru copii de care să beneficieze în special familiile cu venituri mici.

Mariana Câmpeanu doreşte să introducă alocaţiile diferenţiate pentru a veni în sprijinul familiilor cu venituri mici.

“Încercăm o soluţie. Nu cred că o persoană care are venituri, are afaceri, are o situaţie, are nevoie de cei 42 de lei. Din păcate, la noi Curtea Constituţională nu ne dă voie să facem diferenţiere la alocaţie pentru copii, deşi în alte ţări cu democraţie mult mai veche nu se dă aceeaşi alocaţie pentru fiecare copil. Trebuie să găsim o soluţie. Fie vom merge în continuare pe dezvoltarea alocaţiei de sprijin pentru familii, pentru copii sau găsim o altă formă”, a declarat ministrul Muncii la România TV.

Cu o alocaţie ridicola de 9 euro pe lună, cât un bilet de metrou într-o ţară civilizată din UE, copiii României sunt “africanii Europei”. Aproape un sfert dintre ei duc lipsa unei alimentaţii sănătoase, iar jumătate se află în risc major de sărăcie. Din cauza dezinteresului politic, natalitatea s-a prăbuşit în ultimii doi ani la un minim istoric, potrivit  Realitatea.net.

Senatorii au respins recent creşterea alocaţiei pentru copii cu mai puţin de 2 euro, de la 42 la 50 de lei lunar, pe motiv că bugetul nu suportă un efort suplimentar de 75 milioane euro.

În Marea Britanie, sunt mai multe tipuri de indemnizaţii acordate copiilor. Există o alocaţie standard (Child Benefit), care reprezintă aproximativ 100 euro pentru primul copil şi câte 65 euro pentru ceilalţi copii. La aceşti bani se adaugă aşa-numitul Child Tax Credit, alcătuit dintr-o sumă fixă echivalentă a 646 euro pe an (54 euro lunar), plus o sumă variabilă, dependentă de anumite condiţii şi venituri, dar care poate ajunge la 3.226 euro pe an (268 euro lunar). Mai există şi un fond special în care statul britanic depune bani pentru un copil până la vârsta de 18 ani, fără posibilitatea de a fi scoşi mai devreme. Suma poate ajunge la echivalentul a 4.400 euro pe an (366 euro lunar).

În Irlanda, alocaţia pentru fiecare copil este de 130 euro (în cazul primilor trei născuţi) şi de 140 euro de la al patrulea copil în sus. Ca şi britanicii, irlandezii mai acordă şi alte subvenţii şi ajutoare copiilor care pot dubla sau chiar tripla această sumă.

În Olanda, alocaţia standard pentru copii creşte o dată cu vârsta copilului şi se acordă trimestrial. Până la vârsta de 5 ani, fiecare copil primeşte 191 euro la trei luni (63 euro pe lună), dacă are între 6 şi 11 ani, primeşte 232 euro pe trimestru (77 euro), iar după 11 ani, până la 17 ani statul olandez îi alocă 273 euro (91 euro lunar). Copiii olandezi se pot încadra şi la o indemnizaţie suplimentară – aşa numitul Child Budget, sumă acordată lunar de Guvern, cu un cuantum variabil în funcţie de anumite condiţii.

Germania plăteşte câte 164 euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 euro pentru al treilea.

În Suedia alocaţiile de stat pornesc de la 116 euro pe lună pentru primul copil şi ajung la 261 euro, în cazul celui de-al patrulea copil.

În Finlanda, alocaţia pentru primul copil este de 104 euro pe lunăiar pentru al doilea copil de 115 euro.

Potrivit celei mai recente statistici Eurostat, copiii României (între 1 şi 15 ani) sunt “africanii Europei” în privinţa alimentaţiei. Astfel, 23,8% dintre copii români duc lipsă de fructe şi legume, iar alimentaţia a 29% dintre ei are deficit de proteine. În cazul celorlalte state din UE, procentajele variază între 0,5 şi 2%, cu câteva excepţii: Lituania – între 10 şi 15% şi Ungaria – între 12 şi 17%.

Situaţia este similară când vine vorba despre lipsurile de îmbrăcăminte şi încălţăminte ale copiilor. Lipsa hainelor este o problemă pentru 25,2% dintre copiii români, în timp ce 18,7% nu au încălţăminte adecvată. Riscul de sărăcie afectează aproape jumătate dintre copiii români (49%), potrivit unei alte analize Eurostat. Doar în Bulgaria, situaţia este mai gravă (52%), în timp ce în Suedia procentajul este de 15%, în Finlanda – 16%, în Olanda – 18%.

Pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului care este încadrat într-un grad de handicap, alocaţia de stat se acordă în cuantum de 200 lei/luna/copil (44 euro). Pentru copiii care nu au un handicap şi sunt în vârstă de peste 2 ani cuantumul alocaţiei de stat este de 42 lei/luna/copil, iar pentru copiii mai mari de 3 ani care au un handicap cuantumul este dublu – de 84 lei (18 euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.