the-oscars-and-social-media-by-the-numbers-630dfbfb1cArabia Saudită, o ţară în care cinematografele sunt interzise, s-a înscris pentru prima dată în cursa pentru câştigarea Oscarului pentru cel mai bun film străin, propunând pentru gala din martie 2014 pelicula “Wadjda”, un film al regizoarei Haifaa Al-Mansour, a anunţat, duminică, un oficial saudit.

“Lungmetrajul «Wadja» va reprezenta Arabia Saudită la Oscarul pentru cel mai bun film străin, fapt care reprezintă o premieră pentru regatul nostru”, a declarat Sultan Al-Bazie, directorul comitetului oficial de selecţie şi preşedintele Asociaţiei Saudite pentru Artă şi Cultură, informează AFP, citat de Mediafax. El a subliniat faptul că decizia a fost luată “după succesele obţinute de acest film şi de regizoarea lui în mai multe festivaluri internaţionale”.

“Wadjda”, filmul de debut al cineastei saudite, a obţinut premiul pentru cel mai bun lungmetraj arab la Festivalul de Film din Dubai, premiul France Culture Cinéma – o categorie paralelă a Festivalului de la Cannes – şi a fost ovaţionat la Veneţia.

Pelicula prezintă povestea unei fetiţe rebele, al cărei vis este de a avea o bicicletă, încălcând astfel un tabu social în acest regat ultraconservator în care femeile sunt private de multe drepturi.

Filmul “Wadjda” a fost lansat în Franţa şi în Statele Unite ale Americii, dar nu va fi proiectat în Arabia Saudită unde, la presiunea islamiştilor conservatori, cinematografele şi celelalte forme de divertisment sunt interzise.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 2014 va avea loc pe 2 martie la Los Angeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.